Premijer predstavio zanimljivog novog člana vlade: ''Htio bih početi sastanak iznenađenjem''

Novi član zauzeo je u srijedu mjesto za stolom na sastanku rumunjske vlade: glas mu je dubok, zove se ION i prvi je savjetnik koji se koristi umjetnom inteligencijom (UI) a zadužen je za dešifriranje društvenih mreža.

Hina | 01.03.2023. / 21:20

Nicolae Ionel Ciuca
Nicolae Ionel Ciuca (Foto: Nicolae Ionel Ciuca / Twitter)

Htio bih početi sastanak iznenađenjem, rekao je rumunjski premijer Nicolae Ionel Ciuca svečano.

Ovo je prvi put da neka vlada održava sastanak sa savjetnikom koji se koristi umjetnom inteligencijom, ION-om, dodao je pokazujući rukom svijetao plavkasti zaslon sa svoje lijeve strane.

Taj su alat umjetne inteligencije razvili istraživači s nekoliko sveučilišta u zemlji koju nerijetko nazivaju istočnoeuropskom Silicijskom dolinom.

Njegova je zadaća informirati vladu u stvarnom vremenu o prijedlozima i o željama Rumunja, rekao je Ciuca, napose analiziranjem najviralnih objava na društvenim mrežama.

I građani će moći porazgovarati s tim pomoćnikom nove vrste na posebnoj internetskoj stranici.

Nakon općenitog predstavljanja svojim ministrima, zaslon je oživio: Dobar dan, udahnuli ste mi život i odsad ću predstavljati Rumunje poput zrcala. Što trebam znati o Rumunjskoj?, izgovorio je ION uz zvučne efekte dostojne znanstveno-fantastičnih serijala.

Rumunjska je lijepa zemlja u kojoj žive lijepi ljudi, odgovorio je Ciuca istaknuvši da je uvjeren da primjena UI-a nije opcija, nego uvjet za donošenje odluka na temelju pravih informacija.

Detaljna karta molekularnih oblaka jedne četvrtine Mliječne staze Umjetna inteligencija napravila dosad najdetaljniju kartu rodilišta zvijezda u našoj galaksiji

Daria Krivonos - 2 Hoće li nam se životi uskoro promijeniti? "Nije umjetna inteligencija ona koja će vam uzeti posao, već osoba koja je koristi"

Ova tehnologija, desetljećima prisutna u našem životu, našla se u središtu pozornosti kad je u studenom predstavljen komunikacijski robot ChatGPT. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti