Rusi su na Twitteru "pogurali" britanski Brexit?

Nakon afere u Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se slična vezana uz Veliku Britaniju i napuštanje EU

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 13.11.2017. / 07:43

Twitter (Foto: AFP) (Foto: Afp)

 Jednima će sve skupa biti smiješno, drugi će pomisliti kako u svemu ima nečega, a treći će vjerojatno odmahnuti rukom. Jesu li Rusi u ovom trenutku toliko moćni da na društvenim mrežama diktiraju ishod događanja u nekim od najmoćniji zemljama svijeta? Još uvijek je poprilično aktualna priča prema kojoj su ruske interesne skupine na Facebooku oglašavale “određenu političku propagandu” zahvaljujući kojoj je Donald Trump postao predsjednik SAD-a, održana su saslušanja u američkom Kongresu, a slična afera sada se pojavila vezano uz famozni - Brexit.

Velika Britanija je, kao što znamo, odlučila izaći iz Europske unije, na referendumu o Brexitu većina se izjasnila pozitivno i to je gotova priča. No, otkriveno je kako bi, zahvaljujući društvenim mrežama i njihovom izravnom utjecaju na glasovanje i ovoga puta u cijelu priču mogli biti uključeni Rusi, kojima je prema političkim analitičarima i te kako odgovaralo da Britanci izglasaju napuštanje Europske unije, što automatski znači slabljenje EU, a jačanje ruskog utjecaja, prema mnogim analizama političkih kretanja u Europi.

Otkriveno je kako je na Twitteru bilo najmanje 29 lažnih korisničkih računa koji su objavljivati “tvitove” isključivo vezane uz Brexit, a te je račune ukupno pratilo nezanemarivih 268.643 ljudi. Već ranije je dokazano kako je na Twitteru bilo aktivno čak 13 tisuća takozvanih botova koji su podržavali izlazak Velike Britanije iz EU, ali nije precizirano koliko je njih bilo pod izravnim utjecajem ruskih interesnih skupina. O ovoj će se novootkrivenoj aferi nesumnjivo intenzivno raspravljati narednih mjeseci, a kakav će na kraju biti ishod ne može precizirati nitko.

Činjenica je tek da bi mnogima nakon svega trebalo postati kristalno jasno da je moć društvenih mreža u današnje vrijeme ogromna, baš kao i odgovornost. I koliko god nam se to ponekad učinilo totalno smiješnom tezom, uz odgovarajući kapital, bez prevelikog truda, doista se može u velikoj mjeri odrediti put određene grupe ljudi ili u ovom slučaju zemlje, poglavito kod onog dijela glasača koji su apsolutno nesigurni o tome što moraju “zaokružiti”…

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti