Rusi tvrde da su napravili najosjetljiviji COVID detektor: Može otkriti koronavirus trenutno i u najmanjoj koncentraciji

Novi ruski COVID detektor može postati osnova za sustav koji omogućuje brzu i izravnu dijagnostiku, primjerice kod pacijenta koji leži u krevetu ili se osjeća loše.

Branimir Vorša | 14.02.2022. / 09:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Središnji istraživački institut za epidemiologiju Ruske Federalne službe za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi (Rospotrebnadzor) razvio je novi detektor za bolest COVID-19. Kažu da njihova nova tehnologija omogućuje dijagnosticiranje COVID-19 u ranim fazama, objavio je Rospotrebnadzor na svojoj web stranici u ponedjeljak.

Taj detektor zapravo otkriva koronavirus u minimalnoj koncentraciji te je njegova vrlo visoka osjetljivost ujedno i najvažnija prednost te tehnologije.

Slika nije dostupna Četveronožni koronadetektori: Njemački psi nanjušili virus u 94 posto slučajeva

Tehnologiju čini kompleks proteina, od kojih su neki odgovorni za amplifikaciju materijala, […] dok su drugi, CRISPR/Cas proteini, zaduženi za prepoznavanje ciljne sekvence (fragment genoma SARS-CoV-2). Ti proteini i vodeća RNK, specifični za genom virusa SARS-CoV-2, su ono što taj sustav čini ultra osjetljivim, sposobnim reagirati i na minimalnu koncentraciju virusa i omogućiti otkrivanje pojedinačnih kopija njegove RNK 'in vitro' u bilo kojem biološkom uzorku, stoji u objavi na web stranicama navedene ruske agencije.

Prema riječima voditelja laboratorija za eksperimentalnu farmakologiju Centra Alexander Tyumentsev, taj detektor može postati osnova za sustav koji omogućuje brzu i izravnu dijagnostiku, primjerice kod pacijenta koji leži u krevetu, ili se osjeća loše i slično.

Slika nije dostupna Revolucionaran alat u borbi protiv koronavirusa ili trik? Američka tvrtka tvrdi da ima uređaj koji virus otkriva beskontaktno i trenutno

Detektor ne zahtijeva visokotehnološku opremu, te je stoga njegova cijena proizvodnje niska, a rezultati se brzo vraćaju, tvrde iz Rospotrebnadzora.

U budućnosti, ta bi se tehnologija mogla koristiti za razvoj visoko osjetljivih i visokotehnoloških dijagnostičkih sustava nove generacije, uključujući i za novonastale infekcije, ističu iz navedene ruske agencije.

Izvor: TASS

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti