Rusija i SAD netrpeljivosti šire i u svemir? Propala rezolucija o zabrani nuklearnog naoružanja u Zemljinoj orbiti

Nemogućnost SAD-a i Rusije da postignu dogovor oko bilo čega u današnje vrijeme doveo je do toga da se pitanje naoružavanja u svemiru pretvori u goruću temu.

Branimir Vorša | 25.04.2024. / 09:34

Nuklearne bojne glave, ilustracija
Nuklearne bojne glave, ilustracija (Foto: Getty Images)

U ključnom potezu u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, Rusija je iskoristila pravo veta kako bi blokirala rezoluciju koju su poduprle SAD, a čiji je cilj spriječiti utrku u naoružanju u svemiru, što je izazvalo nove napetosti između Moskve i Washingtona.

Američka veleposlanica Linda Thomas-Greenfield izrazila je zaprepaštenje, dovodeći u pitanje motive Rusije. Današnji veto nameće pitanje: Zašto? Zašto, ako slijedite pravila, ne biste podržali rezoluciju koja ih ponovno potvrđuje? Što biste uopće mogli skrivati?, rekla je Thomas-Greenfield nakon neuspjelog usvajanja rezolucije.

Ruski veleposlanik Vasilj Nebenzia brzo je to opovrgao, optužujući SAD da pokušavaju ukaljati ugled Moskve. Ponovio je protivljenje Rusije postavljanju nuklearnog oružja u svemir i najavio planove za pregovore o alternativnom rješenju za održavanje miroljubive uporabe svemira.

Satelit za nadzor, ilustracija Izvješće američkog CSIS-a upozorava na krajnje neprijateljsko ponašanje Kine i Rusije u svemiru

Unatoč tjednima pregovora, rezolucija koju su izradile SAD nije dobila odobrenje nakon što je Rusija uložila veto. Rezolucija je imala za cilj ojačati Ugovor o svemiru, koji zabranjuje postavljanje nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje u Zemljinu orbitu.

Ili originalni prijedlog, ili ništa

Napori da se amandmanima proširi područje primjene rezolucije također nisu uspjeli. Unatoč pozivima na širu zabranu svemirskog oružja, predloženi amandmani nisu imali dovoljnu podršku unutar Vijeća. U međuvremenu, porasla je zabrinutost zbog navodnog razvoja svemirskog nuklearnog oružja u Rusiji. Iako je Bijela kuća priznala ovu zabrinutost, tvrde da takvo oružje još nije raspoređeno.

Dok sateliti sve više postaju okosnice vojnih operacija, prijetnja svemirske utrke u naoružanju postaje sve veća. Rat u Ukrajini istaknuo je ključnu ulogu satelita u modernom ratovanju, naglašavajući potrebu da se spriječi militarizacija svemira.

Strlink steliti na noćnom nebu, arhiva Rusi ponovno upozoravaju da bi im Muskovi sateliti mogli postati jedna od meta napada

Slijepa ulica?

Unatoč prvim naznakama tekućih rasprava, bilateralni pregovori između Rusije i Sjedinjenih Država o neraspoređivanju nuklearnog oružja u svemiru zapali su u slijepu ulicu. Visoki dužnosnici SAD-a otkrili su ograničeni napredak, signalizirajući zastoj u rješavanju tog gorućeg pitanja.

U kontekstu geopolitičkih napetosti, međunarodna suradnja je imperativ za očuvanje miroljubive uporabe svemira. Dok se nacije snalaze u složenostima istraživanja svemira i sigurnosti, pronalaženje zajedničkog jezika postaje najvažnije kako bi se osigurala stabilnost i održivost aktivnosti izvan Zemljine atmosfere.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti