Rusko pravosuđe naredilo blokadu Telegrama

Rusko pravosuđe naredilo je u petak blokadu mobilne aplikacije za razmjenu poruka Telegram u Rusiji u očekivanju da ona odobri specijalnim službama čitanje poruka korisnika aplikacije.

Branimir Vorša | 13.04.2018. / 17:55

Aplikacija Telegram (Foto: Arhiva/AFP) (Foto: Arhiva/AFP)

Aplikacija koju koristi oko 200 milijuna ljudi, čiji su suosnivači ruskog podrijetla, poznata je po tome što nudi visoku povjerljivost i mjesecima se odbija povinovati pritiscima vlasti, u kontekstu povećanog pritiska na ruski internet.

Na sudu u Moskvi sutkinja Julija Smolina naredila je blokadu aplikacije dok se ne ispuni "obveza davanja sigurnosnim službama informacija potrebnih za dekodiranje pisanih, poslanih, primljenih" elektronskih poruka svojih korisnika.

Regulatorska agencija Roskomnadzor koja se obratila pravosuđu, upozorila je u četvrtak da će se odluka kad bude donesena "smjesta" primijeniti.

Do saslušanja je došlo u odsustvu predstavnika Telegrama koji su objasnili da ne žele sudjelovati u "farsi".

Suosnivač aplikacije Pavel Durov, koji je napustio Rusiju 2004., ostao je odlučan u odbijanju da se povinuje zahtjevima vlasti, po cijenu zabrane.

"Povjerljivost nije na prodaju, i ljudska prava ne bi smjela biti kompromitirana iz straha ili pohlepe", istaknuo je.

Blokada Telegrama "nije cilj sam po sebi", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da "postoje zakonske odredbe koje zahtijevaju opskrbu izvjesnim brojem podataka no, nažalost, nije postignut konsenzus". (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti