Bankarski i tehnološki div razvijaju bankovnu karticu s integriranim senzorom za otiske prstiju umjesto PIN-a

Kartica na kojoj rade Samsung i Mastercard imat će senzor za otiske prstiju koji bi prilikom plaćanja trebao zamijeniti PIN.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.03.2021. / 13:39

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Bliži li se korištenje gotovine svom kraju i hoće li u budućnosti kartice, mobilni uređaji i pametni satovi, kao i tehnologije za prepoznavanja lica zaista zamijeniti dobri stari keš? Mnogima je to nemoguće zamisliti te i dalje plaćaju isključivo gotovinom, dok drugima, pogotovo mlađim generacijama takav način plaćanja nema previše smisla. Oni su odrasli u digitalnom okruženju u kojem im je sve dostupno s nekoliko dodira prstom po ekranu pa preferiraju mobilne uređaje i kartice.

Plaćanje, ilustracija Hoćemo li uskoro umjesto novčanicama ili karticama, račune plaćati digitalnim kunama ili eurima?

Za korisnike koji pri plaćanju, umjesto gotovine, koriste kartice, Samsung i Mastercard pripremaju jednu inovaciju koja bi trebala ubrzati plaćanja na POS aparatima. Riječ je o senzoru za prepoznavanje otiska prstiju koji će biti integriran u samu karticu. Osim što će tako plaćanje biti brže jer korisnici neće trebati upisivati PIN na prodajnom mjestu, već će samo prisloniti prst na za to predviđeno mjesto na kartici, takvom se karticom izbjegava dodirivanje površina tj. tipki na POS aparatima koje su prije toga dodirnuli brojni drugi kupci. U vrijeme pandemije i smanjivanja fizičkog kontakta, i to je nešto o čemu treba voditi brigu.

Otisak prsta, ilustracija U budućnosti ćemo kupovinu na internetu autorizirati otiskom prsta ili skeniranjem lica

Kako bi sigurnost bila što veća, u karticama će se koristiti novi Samsungovi sigurnosni čipseti, a same kartice moći će se koristiti na svim prodajnim terminalima na kojima se mogu koristiti i ostale Mastercardove kartice. Time će se, naglašavaju iz ovih kompanija, omogućiti dodatni sloj sigurnosti pri korištenju kartica i plaćanju. Kartice s integriranim čitačem otiska prstiju na tržištu će se pojaviti “kasnije ove godine”. Na početku će biti dostupne samo poslovnim korisnicima u Južnoj Koreji, a u budućnosti možemo očekivati da će se biti namijenjene i privatnim i poslovnim korisnicima diljem svijeta.

Izvor: TechSpot
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti