Zaustavljen rad na lijeku protiv raka koji je "obećavao"

Sanofi je rekao da lijek, koji je korišten u kombinaciji s Pfizerovim Ibranceom u studiji, "nije zadovoljio unaprijed određenu granicu za nastavak".

Hina | 17.08.2022. / 12:52

Rak dojke (Foto: Shutterstock)

 Sanofi je zaustavio daljnji rad na amcenestrantu, za koji se nekada smatralo da ima veliki potencijal u borbi protiv raka dojke, nakon što je drugo neuspješno ispitivanje zadalo veliki udarac razvojnim izgledima francuske zdravstvene tvrtke.

Taj je potez utjecao na dionice te je Sanofi pod pritiskom da pojača rad na novim lijekovima, dok postaje sve više ovisan o Dupixentu, višemilijunskom iznimno prodavanom lijeku za ekcem i astmu.

Liječnica s ružičastom vrpcom savjetuje pacijenticu, ilustracija Neki tipovi karcinoma dojke mogu se izliječiti i bez zračenja

Sanofi je također daleko zaostao u utrci za razvoj cjepiva protiv covida-19.

Ispitivanje nazvano AMEERA-5, u sklopu kojega je amcenestrant testiran na ženama s novodijagnosticiranim uznapredovalim rakom dojke, rano je zaustavljeno jer neovisni nadzorni panel nije pronašao znakove djelotvornosti.

Sve ostale studije amcenestranta, uključujući u ranoj fazi raka dojke (AMEERA-6), bit će prekinute, rekao je Sanofi.

Sanofi je rekao da lijek, koji je korišten u kombinaciji s Pfizerovim Ibranceom u studiji, "nije zadovoljio unaprijed određenu granicu za nastavak", u usporedbi sa kontrolom skupinom pacijenata na standardnoj hormonskoj terapiji.

AI i medicina AI može predvidjeti rizike oboljenja od raka dojke uspješnije od trenutačnih modela

Amcenestrant pripada klasi lijekova poznatih kao selektivni degradatori estrogenskih receptora (SERD) za borbu protiv tumora.

Tržišna prilika za oralne SERD-ove privukla je niz proizvođača lijekova, uključujući Roche i AstraZenecu, koji rade na lijekovima poznatim kao giredestrant i kamizestrant.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti