Šef Microsofta: Moramo uvesti pravila u tehnologiju prepoznavanja lica

Nadella je istaknuo kako se tehnologija toliko brzo razvija da više nije dovoljno tvrtkama koje ju razvijaju prepustiti da same reguliraju pravila.

Martina Čizmić | 25.01.2019. / 09:28

Satya Nadella (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tehnologija prepoznavanja lica više nije nešto iz znanstveno-fantastičnih filmova. Sve više tvrtki diljem svijeta nudi različita rješenja kojima garantiraju još brže i točnije prepoznavanje. Čak i pametni telefoni i osobna računala mogu prepoznati lica i, ovisno o tome koga prepoznaju, otključati uređaj.

No, kako to obično biva, tehnologija se razvija toliko brzo da ju zakoni i pravila ne mogu slijediti. Upravo je na nedostatak pravila vezanih za korištenje tehnologije prepoznavanja lica upozorio šef Microsofta Satya Nadella.

Govoreći na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, Nadella je istaknuo kako se tehnologija toliko brzo razvija da više nije dovoljno tvrtkama koje ju razvijaju prepustiti da same reguliraju pravila.

Jedna od stvari koje osjećamo na tržištu jest natjecanje: nema diskriminacije između ispravne i neispravne upotrebe prepoznavanja lica, istaknuo je Nadella te dodao kako bi trebalo uvesti zakone koji bi spriječili zloupotrebu tehnologije.

Iako Nadella nije dao nikakve smjernice vezane za regulaciju tehnologije prepoznavanja lica, upozorio je da bi se ona mogla zloupotrijebiti za narušavanje privatnosti.

Zbog toga je i pozvao svjetske čelnike da uvedu globalna pravila privatnosti po uzoru na europski GDPR.

Smatram da je to izvrstan početak u tretiranju privatnosti kao osnovnog ljudskog prava. Nadam se da ćemo i u SAD-u imati nešto slično. Zapravo, nadam se da ćemo sličan standard imati u cijelom svijetu, istaknuo je Nadella.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti