Sigurnosni stručnjak upozorava: Koronavirus nije jedina pandemija s kojom smo trenutačno suočeni

Zbog pandemije koronavirusa škole i fakulteti, kao i kompanije diljem svijeta prihvatili su online način rada. To je privuklo i brojne hakere koji su u njima vidjeli lagan plijen.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.12.2020. / 07:58

Hakerski napad (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Pandemija koronavirusa nije jedina pandemija s kojom se danas suočavamo, upozorio je stručnjak za kibernetičku sigurnost u vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamed al-Kuwaiti. Zbog lockdowna mnoge su se škole i kompanije u potpunosti prebacile online pa su učenici i zaposlenici poslani na pohađanje nastave i rad od kuće. Nevezano za učinkovitost takvog načina obrazovanja i poslovanja, Al-Kuwaiti upozorava na kako to kako je zbog prelaska na online život zabilježen velik porast hakerskih napada.

Slika nije dostupna Škole su nastavile s radom unatoč pandemiji, no nisu imale šanse protiv hakera: "Katastrofalan napad" prekinuo nastavu u nekim školama u SAD-u

Iako se tako nešto može primijeniti na cijeli svijet, ovaj kibernetički stručnjak kaže kako je to posebno vidljivo u regiji Bliskog istoka koja je suočena s “kibernetičkom pandemijom”. Porast kibernetičkih napada ove godine porastao je za čak 250 posto, pri čemu se hakeri najčešće služe metoda ransomwarea i phishinga.

Naglašava kako su napadi sve sofisticiraniji i opasnije te sve učestaliji. Koristeći se metodom phishinga hakeri se najčešće lažno predstavljaju kao privatne osobe ili kompanije nastojeći prevariti primatelje maila da im dobrovoljno predaju osjetljive podatke. Napadi ransomwareom još su opasniji te kibernetički kriminalci zaključavaju računala ili cijele računalne sustave organizacija i sve podatke na njima te, za ponovni pristup podacima, traže otkupninu.

Prema nedavnom istraživanju sigurnosne kompanije TrendMicro, u posljednje su vrijeme naročito na udaru kritična javna struktura i vladini IT sustavi. S napadima na sve važnije i osjetljivije organizacije hakeri traže i sve veće otkupnine. Npr. sve su više na udaru i bolnice - i u normalnim uvjetima jasno je koliko blokada informatičkih sustava bolnica može biti opasna, a to je pogotovo izraženo sada u vrijeme pandemije kada su bolnički sustavi preopterećeni. Nedavno je u Njemačkoj zabilježena i prva smrt zbog ransomwarea jer se, zbog hakerskog napada, pacijentici u teškom stanju nije mogla na vrijeme pružiti adekvatna njega.

Svan Hlača Stručnjak otkrio što sve hakeri mogu učiniti s ukradenim podacima: "Nadam se da će sad svi shvatiti koliko je važno mijenjati lozinke"

S obzirom na to da je s porastom korištenja digitalnih usluga porasla i hakerska aktivnost te da živimo u vrijeme “kibernetičke pandemije”, jasno je kako u budućnosti možemo očekivati da bi privatne kompanije i državne organizacije trebale uložiti više vremena i resursa u sigurnost i zaštitu od kibernetičkih napada.

Izvor: CNBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti