Sjeverna Koreja stranim posjetiteljima dopustila korištenje mobilnih uređaja

Stranim posjetiteljima u Sjevernoj Koreji po prvi put će biti dopušteno posjedovanje mobilnih uređaja prilikom ulaska u zemlju. Dosad, svi stranci morali su ostaviti svoje mobilne uređaje na granici i pokupiti ih prilikom odlaska.

Zimo Zimo Matija Zlatarek | 21.01.2013. / 13:14

Sjeverna Koreja stranim posjetiteljima dopustila korištenje mobilnih uređaja

Stranim posjetiteljima u Sjevernoj Koreji po prvi put će biti dopušteno posjedovanje mobilnih uređaja prilikom ulaska u zemlju. Dosad, svi stranci morali su ostaviti svoje mobilne uređaje na granici i pokupiti ih prilikom odlaska. Posjetiteljima je omogućena kupovina SIM kartice u zračnoj luci koja služi za obavljanje međunarodnih poziva. Lokalni pozivi i pristup internetu nisu podržani, piše BBC. Većina Sjevernokorejaca ima ograničeni pristup internetu, ili ga uopće nema.

Iz kineske državne novinske agencije, Xinhua, izjavili su da je promjena na snazi ​​od 7. siječnja ove godine. Informacije iz Pyongyanga potvrđuju da će SIM kartice strancima također omogućiti kontakt veleposlanstava u Pyongyangu i međunarodnih hotela.

Do ove promjene i malog koraka do otvorenosti prema zapadu došlo je za vrijeme posjeta Erica Schmidta Sjevernoj Koreji. “Kako svijet postaje sve više povezani, njihova odluka da ostanu praktički izolirani jako će utjecati na njihov fizički svijet.”, rekao je danas Schmidt novinarima u zračnoj luci u Pekingu nakon posjeta prijestolnici Sjeverne Koreje, Pyongyangu. “Vlada mora nešto učiniti – oni moraju omogućiti ljudima da koriste Internet, što vlada u Sjevernoj Koreji još nije učinila. Sada je vrijeme za njih da se pokrenu ili će još više zaostati za drugim državama.”, izjavio je tada Schmidt.

(Image via Textually.org)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti