Slijedi najizazovnije razdoblje: Izvršni direktor Microsofta iznio svoje kratkoročne prognoze za tehnološku industriju

Satya Nadella u jednom se intervjuu dotakao trenutačne situacije na tehnološkom tržištu i svih izazova koji su pred industrijom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.01.2023. / 09:44

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pred tehnološkom industrijom su vjerojatno dvije najizazovnije godine te će se nesigurnost nastaviti sve do 2025., rekao je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella u jednom ovotjednom intervjuu. Odgovor na pitanje o trenutačnoj situaciji u IT sektoru dat će pogled na burzu i kretanje dionica u posljednjih godinu dana, kao i situacija s otkazima u brojnim kompanijama koje se broje u desecima tisuća samo tijekom četvrtog kvartala 2022., odnosno čak oko 150 tisuća tijekom cijele godine.

Sundar Pichai Zaposlenici Alphabeta nisu zadovoljni odgovorom o potencijalnim otpuštanjima: “Zaista je teško je predvidjeti budućnost”

Satya Nadella kaže kako je vrijeme tijekom pandemije, odnosno rad od kuće i državni poticaji sada polako iza njih te su tehnološke kompanije postale financijski konzervativne. Također, to je vrijeme tijekom pandemije obilježilo veliko povećanje potražnje, s kojim su se u potpunosti poremetile stvari na tržištu te su se sada stvari manje-više normalizirale.

Kada tome dodamo i globalnu gospodarsku krizu i recesiju u nekim dijelovima svijeta, kao i spomenuti pad potražnje, dobijemo rezultat kojem sada svjedočimo te se tvrtke i samo tržište tome moraju prilagoditi, naglasio je Nadella. Tijekom intervjua dodao je i još jednu zanimljivu stvar. Naime, objasnio je kako zaposlenje u samoj tehnološkoj industriji nije isto što i rad na IT poslovima (poput npr. programiranja) te da se u biti ukupan broj tehnoloških poslova - povećao, pri čemu je spomenuo kompanije poput financijskih servisa, energetskih tvrtki i maloprodaje u kojima i dalje vlada potražnja za novom radnom snagom IT usmjerenja.

Npr. među otpuštenima u Meti i Amazonu nalaze se vozači autobusa i radnici u skladištima tako da, iako je riječ o otpuštanju tehnoloških kompanija, otkaze nisu dobili (samo) programeri ili drugi IT zaposlenici.

Slika nije dostupna Meta započela s najvećim valom otkaza u svojoj povijesti, Zuckerberg priznao: Pogriješio sam i preuzimam odgovornost

Usprkos trenutačnoj situaciji na tržištu i izazovnim vremenima koja slijede, Nadella ipak vjeruje u još jedan veliki ciklus rasta za tehnološku industriju na kojeg će utjecati sljedeći val računarstva - umjetna inteligencija.

Izvor: Axios

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti