Slovenci pronašli dio palog meteora i nazvali ga "Novo mesto"

U Prirodoslovnom muzeju Slovenije izuzetno su ponosni na ovaj pronalazak te ističu kako je moguće da se u prirodi nađe još komada.

Martina Čizmić | 09.03.2020. / 08:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Meteor koji je eksplodirao na nebu između Hrvatske i Slovenije krajem veljače, iza sebe je ostavio i fizičke dokaze.

Borbeni avioni Pogledajte novu snimku eksplozije meteora: "Čula se tutnjava, kao neka jaka grmljavina"

Barica i meteorit Potraga za meteoritom koji je eksplodirao iznad Hrvatske: Ova žena tvrdi da joj je pao u dvorište, evo što kaže struka

Jedan njegov komad pronašao je Slovenac Gregor Kos iz sela Prečna kraj Novog Mesta. Kako je bilo rečeno na konferenciji za novinare održanoj u Prirodoslovnom muzeju Slovenije, Kos je komad meteora pronašao još 4. ožujka. Nakon što je kod kuće napravio test s magnetom, a kamen nije pokazivao nikakva magnetna svojstva, odbacio je ideju da se radi o meteoru.

No kako su mediji izvještavali o potražnim aktivnostima u njegovom području, obavijestio je voditelja potrage Bojana Ambrožiča, koji je identificirao pronađeni komad kao dio meteora i donio ga u Prirodoslovni muzej Slovenije.

Ambrožič je na predstavljanju pojasnio kako je meteorit dobio ime Novo mesto, po mjestu pronalaska. Težak je 203 grama i djelomice ima očuvanu smeđu vanjsku koru, a dijelom se vidi svijetla unutrašnjost sastavljena od silikata (piroksena i olivina) te metala (željeza i nikla).

Slika nije dostupna Astronomi objavili kako je izgledao meteor koji je eksplodirao iznad Hrvatske, jurio je brzinom većom od - 20 km u sekundi!

Slika nije dostupna Otkrivena tajna nastanka života na Zemlji? Znanstvenici u meteoritu pronašli protein izvanzemaljskog porijekla

Iz Prirodoslovnog muzeja Slovenije izuzetno su ponosni na taj pronalazak te ističu kako je moguće da se u prirodi nađe još komada. Svi će se pronalasci evidentirati, istražiti, a pronađeni komadi meteora vratit će se nalaznicima koji se moraju pobrinuti za njegovo primjereno čuvanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti