Meteor koji je eksplodirao na nebu između Hrvatske i Slovenije krajem veljače, iza sebe je ostavio i fizičke dokaze.

Jedan njegov komad pronašao je Slovenac Gregor Kos iz sela Prečna kraj Novog Mesta. Kako je bilo rečeno na konferenciji za novinare održanoj u Prirodoslovnom muzeju Slovenije, Kos je komad meteora pronašao još 4. ožujka. Nakon što je kod kuće napravio test s magnetom, a kamen nije pokazivao nikakva magnetna svojstva, odbacio je ideju da se radi o meteoru.

Meteorit Novo mesto (Foto: Prirodoslovni muzej Slovenije/Miha Jeršek)

No kako su mediji izvještavali o potražnim aktivnostima u njegovom području, obavijestio je voditelja potrage Bojana Ambrožiča, koji je identificirao pronađeni komad kao dio meteora i donio ga u Prirodoslovni muzej Slovenije.

Ambrožič je na predstavljanju pojasnio kako je meteorit dobio ime Novo mesto, po mjestu pronalaska. Težak je 203 grama i djelomice ima očuvanu smeđu vanjsku koru, a dijelom se vidi svijetla unutrašnjost sastavljena od silikata (piroksena i olivina) te metala (željeza i nikla).

Iz Prirodoslovnog muzeja Slovenije izuzetno su ponosni na taj pronalazak te ističu kako je moguće da se u prirodi nađe još komada. Svi će se pronalasci evidentirati, istražiti, a pronađeni komadi meteora vratit će se nalaznicima koji se moraju pobrinuti za njegovo primjereno čuvanje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju