Google i Apple službeno lansirali tehnologiju za praćenje izloženosti osobama zaraženim koronavirusom

Zahvaljujući toj tehnologiji države će moći razvijati aplikacije koje će ljude obavještavati ako su bili u kontaktu s osobama zaraženima koronavirusom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 21.05.2020. / 08:04

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko nam tehnologija za praćenje kontakata zaraženih osoba može pomoći u sprječavanju širenja koronavirusa? Odgovor na to pitanje mogli bismo dobiti tijekom sljedećih mjeseci, no na temelju nekih dosadašnjih primjera ne treba biti preoptimističan. Prvo, za uspjeh njezina korištenja potrebno je da je prihvati i koristi što više ljudi, što će biti problematično jer mnogi su u strahu da će ih s tom tehnologijom države moći pratiti. Drugo je pitanje koliko je sama tehnologija uspješna. Npr. takva se aplikacija već neko vrijeme koristi na Islandu, a iako je pomogla u identifikaciji nekih kontakata zaraženih osoba, pokazalo se da je i dalje tradicionalan način kontaktiranja i izolacije osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima najbolji i najučinkovitiji način sprječavanja širenja zaraze.

Aplikacija COVIDSafe Aplikacije za praćenje koronakontakata još nisu ni zaživjele, a već se iskorištavaju za prijevare i kađe podataka

Slika nije dostupna Island već mjesec dana koristi aplikaciju za praćenje kontakata: Evo kakvi su rezultati

Praćenje kontakata pomoću aplikacija uskoro bi trebalo postati dostupno većem broju država zahvaljujući suradnji Applea i Googlea, čija je tehnologija namijenjena telefonima koje pokreće Android i iOS napokon postala dostupna. Već 22 zemlje i nekoliko američkih saveznih država izrazili su želju za razvojem aplikacija baziranih na toj tehnologiji, dok je dio država (uključujući i Hrvatsku) najavio razvoj vlastitih aplikacija koje će omogućiti praćenje kontakata zaraženih osoba.

Softver na kojem rade Apple i Google baziran je na bluetoothu - ako je osoba provela određeno vrijeme u blizini druge osobe za koju se naknadno uspostavi da boluje od bolesti COVID-19 (naravno, i ako obje osobe koriste tu tehnologiju), dobit će obavijest da je bila u kontaktu sa zaraženom osobom.

Aplikacije i automatski sustav obavijesti izloženosti zaraženim osobama, dakle, neće zamijeniti klasični način praćenja i izolacije kontakata, već bi samo trebale poboljšati cijeli proces, a sve s ciljem usporavanja širenja koronavirusa. Iz Googlea i Applea kažu kako će ključ za uspjeh tehnologije biti u što većoj prihvaćenosti aplikacija među korisnicima. Poseban naglasak stavljaju na snažnu zaštitu privatnosti jer je korištenje potpuno anonimno, što bi trebalo ohrabriti ljude na njihovo korištenje.

Slika nije dostupna Italija odobrila aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih

Lako se može pratiti što korisnici rade (Foto: Getty Images) Tehnološki divovi protiv velikih država: Tko će i kako pratiti kretanje građana i koronavirusa?

Ipak, prema onome što možemo vidjeti dosad, pitanje je koliko će takve aplikacije imati smisla jer se pokazalo da neke aplikacije koje već postoje koristi vrlo malo ljudi. Primjerice, u američkoj saveznoj državi Utah takvu aplikaciju koristi manje od 2 posto ljudi, dok je u Sjevernoj Dakoti koristi oko 4 posto. U Islandu je situaciju puno bolja i koristi je čak 40 posto stanovnika te zemlje, no pokazalo se da je učinak tehnologije ipak manji nego što se očekivalo.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti