Smanjen porast isporuka pametnih telefona

Po prvi puta porast tržišta pametnih telefona iznosit će manje od deset posto, a u ovoj godini ukupan broj isporučenih smartphonea iznosit će oko 1,43 milijarde

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.12.2015. / 09:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz analitičke kompanije International Data Corporation (IDC) objavili su predviđanja o isporukama pametnih telefona u 2015. godine te će, prema tim podacima, rast isporuka na ovom tržištu prvi puta biti manji od deset posto. U ovoj kompaniji očekuju kako će se broj isporuka smartphonea kretati oko 1,43 milijarde, što predstavlja porast od 9,8 posto u odnosu na prošlu godinu, a razlozi zbog kojih će porast smartphone tržišta prvi puta biti u jednoznamenkastim brojkama nalaze se u smanjenoj potražnji na tržištima azijsko-pacifičke regije, u Zapadnoj Europi i Latinskoj Americi te smanjenim očekivanjima za telefone koje će pokretati Windowsi (iako je Microsoft ove godine predstavio novu verziju operativnog sustava Windowsa), a najveći porast isporuka – i to čak skoro pedeset posto, očekuje se na tržištu Bliskog istoka i Afrike.

Kao i svih proteklih godina, apsolutni vladar ovog tržišta je Android koji će zauzeti oko 81,2 posto tržišta pametnih telefona, iOS, odnosno iPhone zauzet će više od 15 posto (oko 15,8), a Windowsi oko 2,2 posto. Najveći porast broja isporuka ove godine ostvarit će Apple zahvaljujući novim modelima iPhonea s velikim ekranima – više od 17 posto, porast isporuka Androida bit će u skladu s porastom cijelog tržišta (oko 9,5 posto), dok bi se udio Windowsa trebao smanjiti za više od deset posto, a ostalih mobilnih operativnih sustava za 16,8 posto. Usprkos svim naporima koje je Microsoft uložio u lansiranje Windowsa 10, sljedećih godina ne očekujemo veliki porast udjela njihovog operativnog sustava na mobilnom tržištu', stoji u službenoj objavi IDC-a vezanoj uz stanje na ovom tržištu tijekom sljedećih godina. Što se budućnosti tiče, u ovoj kompaniji očekuju da će tijekom sljedećih pet godina, porast prodaje Androida rasti po godišnjoj stopi od 7,7 posto, prodaja iPhonea rast će 6,5 posto godišnje, dok će porast Windowsa biti manji od pet posto godišnje.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti