Smanjite emisiju ugljika i pokupite besplatni ručak ili karte za bazen

Prosječan stanovnik Lahtija, grada s oko 120 tisuća stanovnika, udaljenog sat vremena vlakom od Helsinkija, tjedno emitira ekvivalent 21 kilogramu ugljika.

Hina | 28.08.2020. / 08:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stanovnici finskog grada Lahtija mogu dobiti nagrade poput autobusne karte ili besplatnog obroka ako se potrude i na osobnoj razini smanje emisiju ugljika.

Radi se o projektu CitiCap, koji građanima pomoću aplikacije omogućuje da vide svoj karbonski otisak dok putuju automobilom, gradskim prijevozom, voze se biciklom ili hodaju.

Svatko tko potroši manje od dodijeljenog mu "karbonskog proračuna" zarađuje virtualne eure koje može zamijeniti za besplatno plivanje, autobusnu kartu, svjetla za bicikl ili krišku kolača i kavu u kafiću.

Lahti je grad u kojemu se brojni stanovnici voze automobilom, a gradskoj je upravi cilj da do 2030. godine 50 posto svih putovanja bude u kategoriji održivog oblika prijevoza, rekla je voditeljica projekta Anna Huttunen. Širi je cilj projekta usvajanje ''zelenijeg'' načina ponašanja.

CitiCap je privukao dosta pozornosti diljem svijeta, u Europi, SAD-u, Kanadi, rekla je Huttunen. Aplikacija CitiCap svakome korisniku dodjeljuje tjedni "karbonski proračun", ovisno o osobnim okolnostima.

Prosječan stanovnik Lahtija, grada s oko 120 tisuća stanovnika, udaljenog sat vremena vlakom od Helsinkija, tjedno emitira ekvivalent 21 kilogramu ugljika, rekao je Ville Uusitalo, asistent na tehnološkom fakultetu u Lahtiju.

Aplikacija potiče korisnike da to smanje za četvrtinu, odnosno da otprilike 20 kilometara vožnje automobilom zamijene vožnjom gradskim prijevozom ili biciklom.

Učinke aplikacije zasad je teško procijeniti jer je koronavirus, osobito u vrijeme karantene, već drastično smanjio vožnje automobilom.

Zbog istoga razloga odaziv zasad nije masovan. Aplikaciju je skinulo oko 2000 ljudi. Kažu da im je zanimljivo pratiti vlastiti karbonski otisak, rekla je Huttunen.

Napominje da je aplikacija u skladu s pravilima EU-a o zaštiti osobnih podataka i nijednom vanjskom tijelu neće biti dopušteno da ih analizira.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti