Solarni SUV prešao je 1000 km bez zaustavljanja na punionici

Automobil je djelo studenata s nizozemskog sveučilišta koji su na njega postavili solarne panele.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 19.10.2023. / 13:00

Stella Terra (Foto: Solarteameindhoven.nl)

Tim od 22 studenta s tehnološkog sveučilišta u Eindhovenu prošlog je mjeseca predstavio, kako su ga nazvali, prvo off-road solarno SUV vozilo nazvano Stella Terra. Aerodinamičkog izgleda, kako bi se smanjio otpor u vožnji, to je vozilo posebno po tome što dolazi s velikim solarnim panelom koji puni litij-ionsku bateriju SUV-a.

Lightyear 0 Predstavljen solarni automobil koji bi mogao riješiti problem punjenja baterija i dosega

Studenti su svoje vozilo odlučili isprobati u stvarnim uvjetima i rezultati su se pokazali prilično impresivnima. Tijekom više od tjedan dana testiranja u Maroku Stella Terra prošla je oko tisuću kilometara bez zaustavljanja na stanici za punjenje baterije. Dakle, tijekom tog razdoblja doseg je iznosio 1000 km. Naravno, s obzirom na to da su se automobilom vozili kroz pustinju i vruću sjevernu Afriku, jasno je kako su uvjeti za solarnu energiju bili idealni te da isti rezultat automobil ne bi mogao postići u drukčijim uvjetima, kada je hladno i kada nebo prekrivaju oblaci.

Maksimalna brzina ovog 1,2 tone teškog automobila iznosi 145 km/h, a prije pustolovine u Maroku studenti su vjerovali kako doseg SUV-a tijekom sunčanog dana iznosi 710 km na klasičnim cestama i 550 km u off-road uvjetima tijekom sunčanog dana. Tijekom oblačnih dana taj doseg pada na 50 km ili čak manje. No pokazalo se kako su brojke u praksi i do trećinu bolje u odnosu na očekivanja. Kao razloge odlične učinkovitosti predstavnik studenata i jedan od organizatora toga događaja Thieme Bosman izdvojio je lagani dizajn i to što su studenti svaki dio vozila razvili od nule, a sve s ciljem povećanja učinkovitosti i u isto vrijeme smanjenja težine automobila.

Stella Terra (Foto: Solarteameindhoven.nl)

Manjoj težini pridonijela je i lakša baterija malog kapaciteta, no kako se ona može puniti pomoću solarnih panela tijekom vožnje, njezin kapacitet i nije toliko važan. Naravno, to se odnosi na idealne uvjete kad ima sunca.

Pored impresivnog dosega, Bosman je naglasio kako se Stella Terra pokazala učinkovitom na svim vrstama terena i površina, što znači da bi se takvi automobili mogli koristiti za povezivanje udaljenih područja na kojima nema uređenih cesta i pristupa energiji. Dok problema s baterijom i punjenjem nije bilo, studenti su imali problema s pokvarenim upravljačem, no on je popravljen u jednoj lokalnoj radionici.

Utrka solarnih automobila (Foto: Soela) Sisak pod opsadom solarnih vozila: Strukovne škole natječu se tko ima najbrže vozilo

Studenti s toga nizozemskog sveučilišta, komentirao je Bosman, razvijaju automobile koji su pet do deset godina ispred tržišta te je pred njima izazov pretvoriti takve konceptne automobile u vozila koja će se jednog dana moći masovno proizvoditi.

 Izvor: TechSpot

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti