Sony predstavio svoje prve dronove

Posebno je zanimljiv 'minijaturni zrakoplov' koji može polijetati i slijetati vertikalno i može izdržati više od dva sata u letu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.08.2015. / 09:27

Sony predstavio svoje prve dronove

Amazon i druge velike kompanije pokušavaju u potpunosti promijeniti način dostave paketa i hrane, a te velike promjene u budućnosti bi trebale omogućiti bespilotne letjelice. Dronovi su doživjeli pravi procvat posljednjih godina – sve su napredniji, ali i cjenovno sve pristupačniji pa ih, osim profesionalaca za fotografiranje, snimanje videozapisa, nadzor i slično, sve više kupuju i 'obični' korisnici kojima je upravljanje s ovim letjelicama hobi i zabava. Jedna od kompanija koja će pokušati osvojiti dio ovog tržišta jest Sony koji je prošlog mjeseca objavio suradnju s japanskom kompanijom ZMP te će njihova zajednička kompanija Aerosense raditi na razvoju komercijalnih bespilotnih letjelica.

Aerosense jučer je objavio videozapise dronova na kojima trenutno rade – model AS-MCO1-P prototip je klasičnog quadcoptera, dok je 'eksperimentalni' model AS-DTO1-E puno zanimljiviji. Riječ je o minijaturnom zrakoplovu, kako su ga nazvali na The Vergeu, koji može polijetati i slijetati vertikalno te može letjeti više od dva sata brzinom 106 milja po satu (na nekim portalima navode kako je brzina 106km/h). Ove bespilotne letjelice bit će opremljene Sonyjevim naprednim kamerama, telekomunikacijskom opremom i robotskim tehnologijama, a kada se pojave u prodaji neće biti dostupne običnim korisnicima već samo kompanijama i profesionalcima za nadzor, snimanje fotografija i videa i slično. Modeli, koje u akciji možete vidjeti u priloženim videozapisima, na tržištu bi se trebali pojaviti početkom sljedeće godine. 

Foto: YouTube

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti