SpaceX lansirao satelit DSCOVR, ali nemirno more odgodilo je slijetanje Falcon 9

Svemirska kompanija Elona Muska jučer je uspješno lansirala meteorološki satelit, ali je ponovo odgodila spuštanje rakete Falcon 9 na platformu u Atlantiku.

Dino Musliu Dino Musliu | 12.02.2015. / 20:01

SpaceX lansirao satelit DSCOVR, ali nemirno more odgodilo je slijetanje Falcon 9

Svemirska kompanija Elona Muska jučer je uspješno lansirala meteorološki satelit, ali je ponovo odgodila spuštanje rakete Falcon 9 na platformu u Atlantiku. Platforma koja se nalazi usred Atlantika, kamo je planirano slijetanje rakete, dizajnirana je da radi u skorom svim vremenskim uvjetima, no sinoć su valovi bili ipak previsoki.

SpaceX želi opet testirati sustave kojima bi njihova raketa Falcon 9 bila prva koja će sletjeti na površinu Zemlje nakon leta u orbitu. U prošlom testu raketa je ostala bez goriva za stabiliziranje rakete te je udarila u platformu u Atlantiku i razbila se. Uspiju li, to će otvoriti put za višekratno korištenje raketa i jeftinije misije u svemir.

Zbog tehničkih problema već nekoliko dana za redom SpaceX odgodio lansiranje rakete s američkim meteorološkim satelitom samo nekoliko minuta prije polijetanja. Raketa je trebala poletjeti s Floride, no dvije i pol minute prije lansiranja pojavio se problem s radarskim sustavom kojim se prati raketu u letu. 

Nova prilika pružala se jučer. Satelit koji nosi NASA-in klimatski opservatorij DSCOVR trebao bi zamijeniti 17 godina star satelit koji prati potencijalno opasne sunčane oluje koje mogu ometati signale za GPS, blokirati radio komunikacije te utjecati na električne sustave na Zemlji. Satelitu će trebati 110 dana da dosegne operativnu orbitu oko Sunca, na udaljenosti od gotovo 1,6 milijuna kilometara od Zemlje gdje će služiti kao plutajuća bova sposobna sat vremena unaprijed uočiti prijeteću Sunčevu aktivnost.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti