SpaceX-ov Falcon Heavy uspješno poslao arapski satelit u svemir

Osim toga, SpaceX uspješno je na Zemlju vratio sva tri potisnika glavne rakete.

Martina Čizmić | 12.04.2019. / 12:01

Lansiranje Falcon Heavy (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Dok su sve oči bile usmjerene prema Izraelu i njihovoj robotskoj letjelici Beresheet koja se neuspješno pokušala spustiti na Mjesec, ekipa SpaceX-a pripremala se za još jedan veliki podvig.

Prva i posljednja fotografija Beresheeta s Mjesecom Izraelci su bili tako blizu, ali nisu uspjeli: Beresheet se pokvario i srušio na Mjesec

Raketom Falcon Heavy iz NASA-inog Kennedy Space Centra na Floridi u svemir su poslali komunikacijski satelit iz Saudijske Arabije.

Uspješno lansiranje Arabsata u orbitu ujedno je prvi uspješni komercijalni let SpaceX-ovog Falcon Heavyja. Osim toga, SpaceX uspješno je na Zemlju vratio sva tri potisnika glavne rakete.

Ovime SpaceX otvara prostor i za nove komercijalne letove. Osim toga, činjenica da se potisnici mogu uspješno vratiti na Zemlju te veoma brzo ponovno koristiti za sljedeći let, čini SpaceX-ove letove povoljnijima od ostalih.

Podsjetimo, Falcon Heavy prvi se put vinuo prema svemiru u veljači 2018. godine, no tada su se samo dva potisnika uspješno vratila na Zemlju.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti