Španjolci pronalaze čistu, pitku vodu tamo gdje to nitko ne bi očekivao

Mali stroj može proizvesti od 50 do 75 litara vode dnevno i lako je prenosiv. Veće verzije pak mogu proizvesti i do 5 tisuća litara dnevno.

Hina | 04.08.2021. / 14:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Španjolska tvrtka osmislila je sustav za izvlačenje pitke vode iz zraka za opskrbu sušnih područja u kojima je ljudima očajnički potrebna pitka voda.

Cilj je pomoći ljudima, rekao je Enrique Veiga, 82-godišnji inženjer koji je izumio stroj tijekom teške suše u južnoj Španjolskoj 1990-ih. Cilj je doći do mjesta poput izbjegličkih kampova koji nemaju pitku vodu, dodaje.

Uređaji njegove tvrtke Aquaer već isporučuju čistu i sigurnu vodu mjestima u Namibiji i libanonskom izbjegličkom kampu.

U selima koja smo posjetili u Namibiji bili su zapanjeni. Nisu razumjeli, pitali su odakle je došla voda, rekao je.

Strojevi koriste električnu energiju za hlađenje zraka sve dok se ne kondenzira u vodu, iskorištavajući isti učinak koji uzrokuje kondenzaciju u klima uređajima.

Dok drugi generatori vode temeljeni na sličnoj tehnologiji zahtijevaju visoku vlažnost okoline i niske temperature za učinkovito funkcioniranje, Veigini strojevi rade na temperaturama do 40 Celzijevih stupnjeva, a mogu podnijeti vlažnost zraka između 10 i 15 posto.

Mali stroj može proizvesti 50-75 litara vode dnevno i lako je prenosiv. Veće verzije pak mogu proizvesti i do 5 tisuća litara dnevno.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti