Još u rujnu 2012 godine regulatorna tijela Europske Unije tražila su od Googlea da promijeni svoju politiku zaštite privatnosti, ali je tvrtka to ignorirala i sada je stigla kazna iz Španjolske, koju bi mogle slijediti još neke europske zemlje.

Kazna koju su španjolske vlasti odredile za plaćanje Googleu zapravo je posljedica savjeta koje je samostalno francusko upravno tijelo CNIL, koje se bavi upravo zaštitom privatnosti korisnika, poslalo prema šest europskih zemalja, sugerirajući im da "natjeraju" Google na promjenu odnosa i politike prikupljanja i pohrane korisničkih podataka. Prema izvješću Wall Street Journala, španjolska Agencija za zaštitu podatka kaznila je Google zbog tri pravne povrede; Prikupljanje podataka o korisnicima, distribuciju podataka kroz nekoliko različitih službi i čuvanje podataka na neodređeno vrijeme bez znanuja ili pristanka korisnika.

Iako se Google nekoliko puta službeno ove godine očitovao poručivši kako njegova pravila zaštite privatnosti "poštuju europsko zakonodavstvo, ali ujedno omogućuju stvaranje jednostavnije, učinkovitije usluge", španjolske vlasti nisu prihvatile takvo objašnjenje. Naravno, sama kazna od 900.000 eura je u financijskom pogledu "sitnica" za Google, ali bi za sobom mogla povući daleko ozbiljnije posljedice vezane uz percepciju same kompanije na europskom tržištu. Uostalom, prema najavama, ostalih pet europskih zemalja, Italija, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Nizozemska također razmatraju mogućnost podizanja tužbi prema Googleu. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju