Spektakularan promašaj: Gradonačelnik New Yorka krenuo u borbu protiv terorizma, ali ovo nije očekivao

Novi korak u borbi protiv terorizma trebala je biti tehnologija prepoznavanja lica u automobilima, no prvi testovi pokazali su se velikim debaklom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.04.2019. / 14:48

Prepoznavanje lica (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Prije nekoliko godina gradonačelnik New Yorka Andrew Cuomo najavio je kako će na mostove i tunele Velike Jabuke postaviti kamere, senzore i opremu za prepoznavanje lica, a tada je najavio da sličnu tehnologiju želi i na aerodromima, velikim raskršćima i drugim strateškim mjestima, sve kao dio borbe protiv terorizma. Dok su neki pohvalili kontinuiranu borbu protiv terorizma, dio civilnih udruga kritizirao je ovaj potez jer, osim stvaranje velike baze podataka, do problema može doći i ako npr. softver nevinu osobu označi teroristom – do sada se pokazalo da umjetna inteligencija ima velikih problema s predrasudama.

Kamera Privatnost zaista postaje prošlost: Tehnologija bi vam mogla zabraniti ulazak u trgovine

No čini se da se građani New Yorka ne trebaju još neko vrijeme brinuti zbog tehnologije koja će im, dok se voze u automobilima, kroz vjetrobranska stakla prepoznavati lica. Naime, prema izvještajima nekih medija upoznatih s trenutačnom situacijom, tijekom testnog perioda tehnologija za prepoznavanje lica instalirana na mostu Robert F. Kennedy pokazala se kao "spektakularan fail".

Tehnologija za koju se gradonačelnik New Yorka nadao da će pomoći u borbi protiv terorista i prepoznavati lica vozača u automobilima nije uspjela prepoznati niti jedno lice unutar prihvatljivih parametara.

Željeznička stanica u Kini Hoćemo li karte u tramvajima i autobusima plaćati – smiješkom?

Iako se godinama koristi, prepoznavanje lica i dalje je u svojima počecima, a to se pogotovo odnosi na prepoznavanje lica pri velikim brzinama – u nekim prijašnjim testiranjima tehnologija je uspjela prepoznati 80 posto lica iza stakla automobila, no testiranja su rađena na vozilima pri puno manjim brzinama. Ipak, pilot-projekt, usprkos debaklu, neće se prekinuti te će se nastaviti s razvojem i testiranjem tehnologije koja bi u budućnosti trebala prepoznavati lica vozača i osoba unutar automobila s puno većom razinom točnosti i pri većim brzinama.

Izvor: Engadget


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti