Speleolozi u Lukinoj jami otkrili neočekivanu pojavu koju povezuju s klimatskim promjenama

Led, čiju starost procjenjuju na oko pola milenija, a na nekoliko lokacija i znano starije, otapa se i u drugim jamama.

Hina | 10.08.2022. / 07:55

Speleolog, ilustracija (Foto: Getty Images)

 Međunarodna speleološka ekspedicija, koja drugi tjedan istražuje 15 jama u najzaštićenijim dijelovima hrvatske prirode, na Velebitu, uočila je ubrzano otapanje leda u podzemlju, što je povezala s „klimatskim uvjetima“.

Upravo je ustanovljeno da se u Lukinoj jami, koja je zadnjih 22 godine bila potpuno zatvorena ledom na dubini oko 70 metara, zbog topljenja leda otvorio prolaz u dublje dijelove, kaže se u izjavi koju su Hini dostavili sudionici ekspedicije iz Speleološkog odsjeka Velebit.

Led, čiju starost procjenjuju na oko pola milenija, a na nekoliko lokacija i znano starije, otapa se i u drugim jamama, uočeno je.

Preliminarni rezultati istraživanja pokazuju poveznicu tih događanja s klimatskim uvjetima na Velebitu u zadnje dvije godine, izjavio je član ekspedicije, fizičar sa Prirodoslovnog fakulteta iz Zagreba Dalibor Paar.

Slika nije dostupna Budućnost turizma? Ovom špiljskom vodiču nikad nije hladno, ne traži pauze, a govori čak 33 jezika

Dodao je da će se daljnja interpretacija opaženih pojava izvesti u suradnji sa stručnjacima Centra za klimatološka istraživanja PMF-a.

Osim istraživanja utjecaja klimatskih promjena na stanje u podzemlju, ekspedicija izvodi monitoring i inventarizaciju dubokih jama i njihovih geoloških, bioloških, klimatskih svojstava. Istražuju i druge vanjske utjecaje na te osjetljive krške ekosustave koji su važni zbog endemne velebitske faune i podzemnih voda koje se kreću prema okolnim krškim izvorima, rečeno je.

Međunarodna speleološka ekspedicija odvija se u strogo zaštićenim rezervatima prirode Hajdučkim i Rožanskim kukovima, koji su dio Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Slika nije dostupna Testirali granice prilagodljivosti: Volonteri proveli 40 dana izolirani u špilji bez Sunca, satova i telefona

Fokus ovogodišnjih aktivnosti bio je na jami Nedam, u kojoj je u prvom dijelu ekspedicije u lipnju, dosegnuta dubina 1335 metara, čime je nakon Jamskog sustava Lukina jama, duboka 1431 metar, postala druga jama po dubini u Hrvatskoj i Dinarskom kršu uopće.

U tijeku je vrlo zahtjevno izvlačenje istraživačke opreme iz jame pri čemu speleolozi moraju prolaziti kroz uske kanale, meandre i vertikale te više dana boraviti u jami, kaže se.

Na ekspediciji Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit, koju vodi speleologinja Gorana Perić, sudjeluje 60 speleologa uz podršku Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti