Prava splitska pozitiva: Osobe s ozlijeđenom kralježnicom moći će skupe robote za terapiju koristiti - besplatno

Splićani koji imaju ozlijeđenu kralježnicu uskoro bi mogli terapiju odrađivati na najmodernijem robotu - i to potpuno besplatno.

Ivan Kaštelan | 11.11.2020. / 07:38

Galerija

Teške ozljede kralježnice često su rezultat prometnih nesreća. Splitska udruga "Vjeruj i djeluj" oprema prostor u kojem će osobe sa spinalnim oštećenjima moći besplatno koristiti moderno robotsko pomagalo. Ono omogućuje terapiju hodanja.

Koronavirus ih je usporio u njihovim planovima, ali pozitivne energije među članovima ne manjka. Zbog zatvorenih granica robot koji će im omogućiti terapiju hodanja i dalje je u kartonskim kutijama. No kod predsjednika udruge "Vjeruj i djeluj" Andrije Lipanovića, koji je pogurao ovu veliku priču, i dalje optimizam.

Sve skupa mi smo zadovoljni, idemo dalje, elana imamo, snage ne fali, ludosti isto. Vrijeme je takvo kako je, ali borimo se, rekao je.

Opremili su i prostorije u kojima će se moderni uređaj, inače dostupan samo u privatnim klinikama, moći koristiti besplatno. A onda se dogodila pandemija.

Nije nas obeshrabrila, mada nam je dosta toga usporila. Trebala su nam doći iz Njemačke i educirati nas dva fizioterapeuta koja su trebala raditi na tom robotu, objašnjava dopredsjednik udruge Bruno Mrgan.

Andrija objašnjava kako je robot prvo bio u njegovoj kući šest mjeseci, a zatim u udruzi, no kaže da se ne daju, ustrajni su i idu dalje. Bruno koji boluje od multiple skleroze od terapije ima velika očekivanja.

Mišići jednostavno zaboravljaju, mozak zaboravlja. Na ovaj način kad si tu u robotu pokrećeš neke mišiće koje inače ovako ne možeš pokrenuti i na taj način obnavlja se taj signal u mozgu, dodaje.

Mnoge su zdravstvene prednosti

Stručnjaci ističu i dodatne prednosti za osobe koje se nisu u mogućnosti samostalno kretati. Viši fizioterapeut Stjepan Boro prvenstveno govori o vertikalizaciji.

Znači, osjećaj da čovjek ponovno stoji na svojim nogama je nezamjenjiv. S druge strane, korisno je za mišićno-koštani sustav, za zglobove, da osjećaju opterećenje da se mišići aktiviraju. Za respiratorni je sustav iznimno korisno, kao i za probavni, objašnjava.

Od druženja u udruzi na kvaliteti dobiva njihova svakodnevica.

Najvažnije je od svega vježbati, a usput to ide. Vježbanje, a onda ide druženje i sve ostalo. I veselje i radost, zaključio je Bruno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti