Spotify predstavio novi AI alat koji bi mogao postati jedna od najpopularnijih opcija ovog streaming servisa

Ovaj alat trenutačno je dostupan korisnicima samo na dva tržišta, no za očekivati je kako će se s vremenom proširiti na druga tržišta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.04.2024. / 12:00

Spotify (Foto: Spotify)

Od kada je OpenAI predstavio ChatGPT, gotovo da nema tehnološke kompanije koja na određeni način nije počela koristiti umjetnu inteligenciju u poslovanju te u svojim proizvodima i uslugama. Novu opciju baziranu na ovoj tehnologiji ovaj tjedan predstavio je Spotify. Opcija je za sada dostupna u prilično ograničenom izdanju - mogu joj pristupiti samo pretplatnici na dva tržišta (Velika Britanija i Australija) te je trenutačno dostupna u testnoj verziji.

Edukativni videozapisi na Spotifyu Spotify najavio nove opcije u svom streaming servisu

Njihov novi AI alat korisnicima omogućuje stvaranje vlastitih playlista samo na temelju tekstualnog upisa. Slično kao što nešto upitate ChatGPT ili Googleov Gemini i onda vam ovi alati daju odgovor, tako korisnici Spotifya mogu zatražiti stvaranje vlastitog popisa pjesama koji će odgovarati njihovom tekstualnom upitu. Npr. ako želite vježbati i želite određeni tip glazbe, onda od umjetne inteligencije možete zatražiti da vam složi playlistu za vježbanje koja se npr. sastoji od west coast rapa iz prve polovice devedesetih godina.

Nakon što vam Spotify da prijedloge i popis pjesama, taj je popis moguće dalje uređivati upisivanjem novih upita, sve dok ne budete zadovoljni s pjesmama koje je predložila umjetna inteligencija. Jednom kada ste zadovoljni s playlistom, onda je možete snimiti na svom profilu. Što se tiče kvalitete ovog alata, na The Vergeu, čiji su ga novinari testirali, kažu kako su dobiveni rezultati prilično impresivni. Iz Spotifya kažu kako će rezultati biti kvalitetniji ako korisnici budu koristili upite koji sadržavaju kombinaciju glazbenih žanrova, raspoloženja, imena glazbenika i desetljeća u kojima je glazba snimana, kao i ako se koriste boje, aktivnosti, filmski likovi i slično.

Slika nije dostupna Popularnost streaminga pomogla prodaji glazbenih zapisa u 2023.

AI playliste mogu se izraditi unutar biblioteke Spotifya gdje je potrebno kliknuti na tipku “+” u gornjem desnom dijelu ekrana i tu odabrati opciju AI Playlist i nakon toga upisati kakav popis pjesama želite.

Kompanija će nastaviti s razvojem tehnologije i ovog alata te bi u budućnosti njegovi rezultati trebali biti još bolji i kvalitetniji. Također, nadamo se kako će, nakon testne faze i dostupnosti na samo dva tržišta, Spotify otvoriti ovu opciju i za sve korisnike, odnosno barem za sve pretplatnike, a nije teško zaključiti kako bi ovo mogla biti jedna od popularnijih opcija na streaming servisu jer će omogućiti brzo stvaranje vlastitih playlista s omiljenim pjesmama.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti