Spremaju li Trumpovi pristaše osvetu tehnološkim kompanijama? Facebook i Amazon zaposlenike pozivaju na oprez

Amazon i Facebook svoje su zaposlenike pozvali na oprez jer strahuju od potencijalnih kibernetičkih napada na kompanije, ali i fizičkih napada na zaposlenike.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.01.2021. / 13:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon nevjerojatnih scena iz američkog Kongresa nakon kojih je 5 osoba preminulo, a neki su uhićeni i prijeti im višegodišnja zatvorska kazna, brojne velike tehnološke kompanije u potpunosti su okrenule leđa Trumpu i njegovim pristašama. Blokirani su Trumpovi profili na društvenim mrežama, kao i brojni profili pristaša QAnona, dok je Amazon otkazao hosting Parleru. Tehnološka industrija pokazala je palac dolje ultradesničarima, no čini se kako u nekim kompanijama sada vlada zabrinutost zbog potencijalne odmazde.

Slika nije dostupna Twitter se brutalno obračunava s korisnicima: Suspendirano već više od 70.000 profila s kojih se dijelio QAnonov sadržaj

Slika nije dostupna Još jedan udarac: YouTube uklonio novi sadržaj i "privremeno blokirao" kanal Donalda Trumpa

Jedna od tih kompanija je Amazon, stoga je potpredsjednik Amazon Web Servicesa Chris Vonderhaar upozorio zaposlenike da budu sigurni i na oprezu te da prijave sve neobične aktivnosti vezane za njihove podatkovne centre. Zaposlenicima je poručio da „kontinuirano prate nemire u SAD-u“, uz naglasak da moraju čuvati jedni druge, ali i svoja postrojenja. Također, zaposlenicima je poslao i pravila o načinu razgovora s novinarima jer je jasno kako u ovim zapaljivim trenucima za SAD, ali i tehnološku industriju, svaka riječ predstavnika IT kompanija ima posebnu težinu.

Da su u Amazonu na posebnom oprezu i od potencijalnih kibernetičkih napada, može se zaključiti iz poruke poslane inženjerima prema kojoj su ponedjeljak i utorak “blokirani dani” u SAD-u pa nitko bez posebnog odobrenja nadređenih ne smije nadograđivati ili mijenjati postojeće servise.

Posebno zanimljivu poruku zaposlenicima poslali su iz Facebooka – savjetovali su ih da u javnosti ne nose odjeću s obilježjima svoje kompanije. Jasno, u strahu su da netko od Trumpovih pristaša ne bi svoju ljutnju i bijes prema Facebooku usmjerio prema zaposlenicima koji nose odjeću s logom Facebooka.

Slika nije dostupna Merkel smatra gašenje Trumpovih profila na društvenim mrežama problematičnim

Situacija u SAD-u i dalje je napeta te možemo čitati o najavama novih nereda čija bi kulminacija mogla biti tijekom Bidenove inauguracije, no nadamo se da je riječ samo o nagađanjima koja se neće ostvariti te da će se situacija uskoro smiriti.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti