Što donosi 2021. u svijetu financijskih tehnologija?

Shift Money pokušava dati odgovor na zanimljivo pitanje - što donosi 2021 u svijetu financijskih tehnologija?

Martina Čizmić | 08.12.2020. / 14:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Fintech konferencija Shift Money tijekom dva dana okupila je u Zagrebu stručnjake iz Hrvatske i svijeta, koji su o novim trendovima u ovoj industriji mogli raspravljati uživo, ali i virtualno. 

Uvodnu riječ sudionicima konferencije, ali i onima koji sadržaje prate putem interneta, uputio je organizator Ivan Burazin (Shift), nakon čega je programski dio otvorio Krešo Zmak (Infobip) svojim predavanjem o interakciji s korisnicima u fintech kontekstu.
Svoje mjesto na pozornici zatim je preuzeo Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić kako bi sa sudionicima podijelio razmišljanja o načinima na koje regulatorna tijela mogu pomiriti svoju ulogu s ubrzanom dinamikom razvoja financijskih tehnologija.
Nikola Pavešić (Nikkei) je u dinamičnom razgovoru s predsjednicom uprave Raiffeisen banke Lianom Keserić raspravljao o inovacijama koje digitalizacija donosi, načinima na koje se tradicionalni bankarski sektor prilagođava promjenama i pozicioniranju banaka u digitalnoj budućnosti.

Izuzetno me vesele tehnološke inovacije, ali još me više veseli kada ta inovacija riješi nešto što je mojem klijentu ili mojem kolegi prepreka ili izazov. Uloga banke danas se mijenja i na nama je što jednostavnije povezati ljude s njihovim novcem te im omogućiti lakše upravljanje njime, Izjavila je predsjednica Uprave Raiffeisen Banke - Liana Keserić.

O svijetu usred i nakon pandemije COVID-19 virusa, promjenama u radnom okružju, navikama potrošača i implementaciji novih tehnoloških rješenja kao trendovima na koje će se društvo morati adaptirati u sljedećih 12 do 18 mjeseci, svoja razmišljanja podijelio je Vuk Vuković (Oraclum Intelligence Solutions).

Uz druga zanimljiva predavanja i panele iz područja financijskih tehnologija, održano je i finale Elevator Lab Challengea, regionalnog fintech natjecanja pod pokroviteljstvom Raiffeisen banke u kojem se natječu startupi iz Hrvatske, BiH i Srbije. Izabrani timovi iz regije predstavli su svoje inovacije u području financijskih tehnologija pred stručnjacima iz industrije, koji su na kraju laureatom ovogodišnjeg izdanja ELC-a proglasili IPification.

IPification je napredno i najsigurnije rješenje prilikom registriranja, prijavljivanja i verifikacije transakcija. Proces verifikacije broja telefona vrši se jednim klikom, bez čekanja na lozinku ili SMS. Najsuvremenija tehnologija omogućava očuvanje privatnosti mobilnog korisnika i u skladu je sa svim regulativama Europske unije i šire, rekao je Stefan Kostić pobjednik Elevator Lab Startup Challenge-a.

Drugi dan konferencije obilježilo je predavanje svjetski poznatog zagovornika kriptovaluta, Tima Drapera, koji je na veoma izravan i jasan način predstavio sve njegove prednosti. Istaknuo je kako bi svjetska primjena kriptovaluta uklonila potrebu za tradicionalnim valutama jer bi korisnici mogli bez ikakvih problema plaćati svugdje u svijetu istom valutom. Također, to bi značilo i velike promjene u bankarskim sustavima, ali i državama koje bi na drugačiji način pratile tijek svog novca, ali i odnosile se prema gomili podataka koje prikupljaju o svojim građanima.

Upravo su banke bile u fokusu drugog dana konferencije jer je nastanak i širenje fintech industrije imalo najveći utjecaj na njihovu organizaciju i poslovanje. Za neke banke, kako smo mogli čuti, fintech je bio trn u oku, dok su ga druge objeručke prihvatile i odlučile se mijenjati prema potrebama korisnika.

Konferencija Shift Money završava poslijepodne zanimljivim predavanjem u kojem će Michael Poetscher iz Bitpanda pojasniti kako je ova, 2020. godine, promijenila način na koji se investira.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti