Što kažete na ovo? Potpuno novo iskustvo praćenja utakmica i sportskih zvijezda na terenu

Na Twitteru uskoro počinju prijenosi utakmice NBA-a u kojima će gledatelji moći odabrati igrača kojeg će pokrivati tzv. iso kamera, odnosno moći će pratiti samo njega cijelo vrijeme, čak i kada nema loptu i kada protivnička ekipa ima napad.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.01.2019. / 10:56

James, Curry i Durant (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Tehnologija je revolucionirala način na koji pratimo sport te sportska natjecanja i utakmice jer danas nam je sadržaj dostupan na zahtjev te na TV-u i na mobilnim ekranima možemo uživati u utakmicama brojnih sportova najjačih liga. Budućnost donosi daljnji razvoj virtualne i proširene stvarnosti koji će u potpunosti promijeniti način na koji uživamo u utakmicama jer će gledatelji imati dojam da su na terenu, pored igrača pojavljivat će se imena i statistika itd.

Do masovnog početka uporabe ove tehnologije proći će još neko vrijeme, ali novitet koji će se već od sljedećeg mjeseca moći isprobati (barem u SAD-u), mogao bi promijeniti način na koji fanovi prate najveće sportske zvijezde.

Od All Star utakmice američke profesionalne košarkaške lige počinje suradnja Twittera s TNT-om i NBA-om koja će omogućiti praćenje samo jednog igrača na utakmici. Veliki broj košarkaških fanova (kao i fanova ostalih sportova) često je više vezan za zvijezde nego za klubove pa su tako npr. zbog LeBron Jamesa godinama navijali za Cleveland, a kada je "prenio svoje talente u Miami", onda su pratili Heat, zatim su nastavili njegovim putem natrag u Cleveland i od ove godine prate u Los Angelesu.

Upravo je takvim fanovima namijenjen eksperiment koji počinje na Twitteru i u kojem će gledatelji moći pratiti samo jednog igrača. Zanimljivo, moći će se pratiti samo drugo poluvrijeme jer će gledatelji tijekom prvog poluvremena glasati za igrača kojeg žele pratiti u drugom poluvremenu putem tzv. "iso kamere", odnosno kamere koja će se fokusirati samo na tog igrača. Nije teško zaključiti da će u prvom planu biti igrači poput Jamesa, Curryja, Irvinga, AD-a, Lillarda i drugih zvijezda (ovisno o ekipama čije će se utakmice prenositi), a kada odabrani igrači sjednu na klupu tijekom drugog poluvremena, na Twitteru će se prenositi utakmica, no s pozicije iza koša, tako da pregled igre neće biti baš najbolji.

Potpisana suradnja odnosi se na 20 utakmica, uključujući i jednu utakmicu iz playoffa, a bit će zanimljivo pratiti reakcije gledatelja – hoće li im biti zanimljivo pratiti samo jednog igrača i tako propustiti brojne akcije ostalih sudionika na terenu ili će brzo odustati od ovakvog načina gledanja utakmica i okrenuti se klasičnom prijenosu.

Što mislite o ovakvu načinu praćenja sportskih susreta i igrača? Iako se čini zanimljivim za praćenje igrača, njihova kretanja bez lopte, igranja obrane i slično, ipak nam je teško zamisliti praćenje cijelih utakmica na ovaj način.

Izvor: Recode
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti