Što povezuje gole svemirske heroine, zločeste fizičare i bajke s prstohvatom BDSM-a?

Zagrebačka znanstveno-fantastična konvencija okupila pisce, znanstvenike i zaljubljenike u fantastiku kako bi razgovarali o erotici u žanru.

Martina Čizmić | 23.11.2022. / 11:54

Prof. Davor Horvatić o mračnoj strani fizičara (Foto: Teddea Senjanović)

Seks i erotika tijekom proteklih desetljeća postali su uobičajeni dijelovi znanstveno-fantastičnih djela. Bilo da je u pitanju književnost, strip ili filmska umjetnost – seksualna sloboda odigrala je važnu ulogu kada je u pitanju kreiranje alternativne budućnosti.

Upravo je zato znanstveno-fantastična konvencija Bludućnost 2022, u organizaciji Sekcije 31 i Starbase kantine, odvela ovaj vikend Zagrepčane na jedno sasvim drugačije putovanje, u kojem su se isprepleli fantastika, erotika, znanost…

Okupili smo književnike, znanstvenike, zaljubljenike u znanstvenu fantastiku, stručnjake za film, LARP, ali i seks, a sve kako bi zagrebačka znanstveno-fantastična scena na dva dana postala nešto sasvim drugačije, istaknule su organizatorice Teddea Senjanović i Tamara Čaušević, koje su dio udruge Starbase kantina i Sekcije 31, koja okuplja hrvatske ljubitelje Zvjezdanih staza.

Subotnji program otvorio je Hrvoje Prćić, književnik i glavni urednik magazina National Geographic Hrvatska, koji je dio originalne garde koja je 70-ih udarila zlatne temelje znanstvene fantastike u Hrvatskoj, dok je Mirko Grdinić, pisac i organizator književnog događaja FFK (festival fantastične književnosti) održao predavanje pod nazivom "Ljubavnici i seksualna revolucija".

Seksualna revolucija započela je krajem 1950-ih i u to su doba brojni dotada ignorirani, prešućivani ili odbacivani oblici seksualnosti postali prihvaćeni u društvu kao 'normalni'. Malo je poznato da su i neki začetnici te iste revolucije bili i znanstveno-fantastični pisci, koji su tijekom vremena polako zaboravljeni, kao Philip José Farmer, koji je rušio tabue već svojom prvom objavljenom pričom 'Ljubavnici' iz 1953., a za koju je dobio nagradu, pojasnio je Grdinić.

S druge strane, izv. prof. dr. sc. Davor Horvatić sa zagrebačkog PMF-a u Zagrebu ogolio je znanstvenike i otkrio kako su i fizičari ljudi s kompleksnim životnim pričama i odnosima te da i oni imaju jednu sasvim drugačiju, mračniju stranu.

Poznata knjiška blogerica Ana Jembrek (Knjige su moj svijet, Dublje u gustoću) u suradnji s Terrible Creationsom moderirala je book club "Čaj kod Ludog Klobučara", dok je Sfera - Društvo za znanstvenu fantastiku iz Zagreba poznato po organiziranju najveće hrvatske znanstveno-fantastične konvencije SFerakon, stajalo iza kviza kojim su testirali znanje o već spomenutim temama, ali s dozom pikantnosti kakva se može naći samo na konvenciji ovakvog tipa.

Drugi dan otvorio je Marko Fančević, novinar i pisac koji se osvrnuo na erotiku u stripu, ali i filmu – a jedan od njih je svakako i Barbarella, o čemu smo također imali priliku slušati na konvenciji.

Ivan Žalac, poznati hrvatski larper i organizator LARPA-a, iza kojeg stoji blog ''Diary of a Croatian larper'', održao je posebnu radionicu.

Larp je zabavan način za odigravanje zamišljenih situacija uživo. Osim roleplaya i drame, mnogi imaju tehnike kako na zabavan i siguran način simulirati ili odglumiti situacije koje uključuju nasilje, no što je sa seksom i intimom? Na ovoj radionici ideja je naučiti sudionike kako izvježbati Ars Amandi, jednu od metoda koja odgovara na ovo pitanje, istaknuo je Žalac. 

Kraj je bio začinjen čitanjem BDSM bajke u izvedbi Srebrenke Peregrin, spisateljice te pripovjedačice. Interpretativno čitanje "Bajke o mračnoj princezi" autorice Marijane Čanak bilo je šlag na torti ovog neobičnog događanja.

Znanstvena fantastika u Hrvatskoj ima poprilično zanimljivu i šaroliku scenu, ali uz brojne postojeće događaje smatramo kako uvijek ima mjesta za nešto novo, kažu organizatorice, koje su bile inspirirane zbirkom znanstveno-fantastičnih priča "Bludućnost" koju je izdao Mentor, a uredila još 2007. Irena Rašeta.

Ovo je samo početak, sa Sekcijom 31 – Ljubitelji Zvjezdanih staza Hrvatska i udrugom Starbase kantina planiramo i nadalje organizirati konvencije, a tematski smo otvoreni prema svem spektru znanstveno-fantastičnih ideja, poručile su na kraju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti