Stručnjaci identificirali 10 popularnih aplikacija koje su rupa bez dna za baterije vašeg mobitela

Aplikacije društvenih medija, streaming aplikcije i određene mobilne igre poznate su po tome što prazne baterije pametnih telefona.

Branimir Vorša | 15.07.2023. / 08:18

Prazna baterija na mobitelu
Prazna baterija na mobitelu (Foto: Getty Images)

Tehnički stručnjaci iz Decluttra, web stranice za trgovinu korištenom tehnološkom robom, identificirali su aplikacije koje predstavljaju najveću prijetnju trajanju baterije na mobitelima.

Te aplikacije neprekidno rade u pozadini, čak i kada nisu aktivno u upotrebi. Platforme u vlasništvu Mete, Facebook i Instagram, uz Twitter, Snapchat i TikTok, istaknute su kao glavni krivci zbog stalnog pristupa lokaciji, mikrofonu, kameri i kontaktima.

Nedavno je Metina nova aplikacija za društvene medije, Threads, koja je u kratko vrijeme od lansiranja stekla preko 109 milijuna korisnika, primila pritužbe korisnika zbog brzog praažnjenja baterije. Neki frustrirani korisnici, koji su na Threads gledali kao na izravnu konkurenciju Twitteru, čak su i izbrisali aplikaciju nakon uočenog problema.

Točan razlog ovog pražnjenja baterije ostaje nejasan. Britanski stručnjak za kibernetičku sigurnost Jake Moore sugerirao je da bi proces poznat kao "negativno testiranje" mogao biti odgovoran. Moore je objasnio da su Metine aplikacije dugo bile optuživane da uzrokuju pražnjenje baterije iPhonea, potencijalno zbog njihovih napora da razumiju interakcije korisnika i poboljšaju aplikaciju.

Negativno testiranje uključuje procjenu odgovora aplikacije prilikom nevažećih unosa. U slučaju Facebooka, ova metoda može procijeniti određene značajke ili izmjeriti brzinu učitavanja poruka kada se baterija brže isprazni. Iako ova praksa možda ne krši pravila, može biti frustrirajuća za korisnike koji su nesvjesno uključeni u taj proces analize.

Uz aplikacije društvenih medija, Decluttr također upozorava da su aplikacije za streaming kao što su Spotify i Netflix, kao i aplikacija za kupovinu Amazon među glavnim krivcima za pražnjenje baterija na mobitelima. Osim toga, aplikacija Uber, slično aplikacijama društvenih medija, može isprazniti bateriju zbog pristupa lokaciji, mikrofonu, medijima i financijskim podacima. Mobilne igre kao što je Candy Crush, koje zahtijevaju značajnu procesorsku snagu i često se igraju dulje vrijeme, također značajno troše baterije.

Što korisnici mogu učiniti?

Decluttr predlaže nekoliko načina za smanjenje potrošnje baterije. Preporučuje se onemogućavanje pristupa značajkama kao što su kamera i mikrofon. Podešavanje postavki pristupa lokaciji da se omogući samo kada je aplikacija u upotrebi također može produžiti trajanje baterije. Još jedan savjet je da onemogućite postavku Background App Refresh, koja aplikacijama omogućuje provjeru ažuriranja i novog sadržaja kada se ne koriste aktivno.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti