Stručnjaci upozoravaju: Svijet će ove godine proizvesti e-otpada težine Kineskog zida, pod hitno moramo početi reciklirati

Prema nekim studijama oko 40 posto teških metala koji završe na odlagalištima otpada u SAD-u dolazi od odbačenih elektroničkih uređaja.

Martina Čizmić | 14.10.2021. / 16:02

Recikliranje mobitela (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Potrošačka elektronika sve je veći problem u svijetu. Zbog gomile uređaja koji svake godine izlaze na tržište, povećava se i količina elektroničkih uređaja koji završavaju na smetlištima (i divljim odlagalištima) u cijelom svijetu.

Prema procjenama WEEE Foruma (Waste Electrical and Electronic Equipment), ove se godine očekuje da će količina otpadne potrošačke elektronike i elektroničke opreme iznositi nevjerojatnih 57,4 milijuna tona. To je težina veća od težine Kineskog zida.

Recikliranje mobitela (Foto: Getty Images) Novi život starih uređaja: Japanci reciklirali 6,21 milijun starih mobitela i pretvorili ih u olimpijske medalje

Posljednjih godina vidljiv je konstantan rast količine elektroničkog otpada na odlagalištima diljem svijeta. U prosjeku svake godine ljudi diljem svijeta proizvedu dva milijuna tona više otpada, što je direktna posljedica sve više potrošačke elektronike, kraćeg životnog vijeka uređaja i ograničene mogućnosti za popravak. Nastavi li se takav rast i dalje, do 2030. godine možemo očekivati 74 milijuna tona elektroničkog otpada diljem svijeta.

Prema nekim studijama oko 40 posto teških metala koji završe na odlagalištima otpada u SAD-u dolazi od obačenih elektroničkih uređaja.

Slika nije dostupna Korisnici ne žele samo najbolje i najpametnije telefone, već i "najzelenije"

Problem je što se e-otpad veoma rijetko reciklira. Umjesto da se iskoriste njegovi dijelovi, najčešće se zatrpava na odlagališta smeća ili čak pali.

Stoga stručnjaci pozivaju domaćinstva, korporacije i vlade da aktivnije krenu u popravke, recikliranje i ponovno korištenje neželjenih elektroničkih uređaja.

Velika količina elektroničkog otpada trebala bi se smatrati resursom iz kojeg je moguće izvući vrijedne materijale, čime bi se ujedno smanjila potražnja za njima, ističu iz WEEE Foruma.

Litij-ionske baterije (Ilustracija: Getty) Mogu izazvati požare i ugroziti ljudske živote: Stručnjaci upozoravaju na opasnost od tzv. zombi-baterija

Svaka tona recikliranog elektroničkog otpada znači dvije tone manje emisije ugljičnog dioksida. Stoga bi intenzivnijom reciklažom e-otpada svijet utjecao i na smanjenje emisije ugljičnog dioksida, a time i posljedično na ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Izvor: Recycling Product News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti