Studenti MIT-jeva odsjeka za biometrijsku robotiku izveli su u šetnju čitav čopor "mini geparda" te u dvorištu fakultetskog kampusa pokazali što njihovi metalni ljubimci mogu izvesti. Rezultat njihove vježbe ne samo da je zapanjujući već je ujedno i impresivan pokazatelj trenutačnog stanja razvoja u robotici.

Studenti su s ukupno devet robota izvodili čitav niz koordiniranih akcija, od koordiniranih pokreta, preko skupnih salta, pa sve do igranja nogometa (klasičnog, ne američkog).

"Mini gepard" javnosti je prvi put predstavljen početkom 2019. godine, a osmislio ga je tim inženjera s MIT-jevog odsjeka za strojarstvo. Riječ je zapravo o smanjenoj verziji skupljeg i većeg robota "Gepard 3", teškom nešto manje od 10 kilograma i veličine prosječnog psa.

"Mini gepard" dizajniran je tako da se slaže poput lego-kockica, koristeći takozvane dijelove s police, a krasi ga izdržljivost te niska cijena proizvodnje. Može se kretati na prednjim i stražnjim nogama, no sve je posebno impresionirao uspješnim izvođenjem salta iz položaja mirovanja. Njegova maksimalna brzina kretanja iznosi 7,5 kilometara na sat, što je ekvivalent malo bržem hodanju.

U priloženom videu pogledajte što čopor ovih robota može.

Izvor: Tech Crunch