Studenti MIT-ja predstavili čopor robota "Mini geparda" i pokazali što mogu

Imaju svega 10 kilograma, veličine su psa, okretni i sposobni izvoditi koordinirane akcije. O čemu je riječ? O robotu "mini gepard" proizvedenom na poznatom američkom sveučilišti MIT.

Branimir Vorša | 11.11.2019. / 10:49

Mini gepard roboti s MIT-ja
Mini gepard roboti s MIT-ja (Foto: Screenshot: Biometics MIT/YouTube)

Studenti MIT-jeva odsjeka za biometrijsku robotiku izveli su u šetnju čitav čopor "mini geparda" te u dvorištu fakultetskog kampusa pokazali što njihovi metalni ljubimci mogu izvesti. Rezultat njihove vježbe ne samo da je zapanjujući već je ujedno i impresivan pokazatelj trenutačnog stanja razvoja u robotici.

Studenti su s ukupno devet robota izvodili čitav niz koordiniranih akcija, od koordiniranih pokreta, preko skupnih salta, pa sve do igranja nogometa (klasičnog, ne američkog).

Patrik, Vito, Dora, Marta i Sara (Foto: Dnevnik.hr) Već u osnovnoj školi programiraju robote i osmišljavaju pametne učionice

Roboti Gideon Brothersa Globalni logistički div DB Schenker uveo autonomne mobilne robote Gideon Brothersa

"Mini gepard" javnosti je prvi put predstavljen početkom 2019. godine, a osmislio ga je tim inženjera s MIT-jevog odsjeka za strojarstvo. Riječ je zapravo o smanjenoj verziji skupljeg i većeg robota "Gepard 3", teškom nešto manje od 10 kilograma i veličine prosječnog psa.

"Mini gepard" dizajniran je tako da se slaže poput lego-kockica, koristeći takozvane dijelove s police, a krasi ga izdržljivost te niska cijena proizvodnje. Može se kretati na prednjim i stražnjim nogama, no sve je posebno impresionirao uspješnim izvođenjem salta iz položaja mirovanja. Njegova maksimalna brzina kretanja iznosi 7,5 kilometara na sat, što je ekvivalent malo bržem hodanju.

U priloženom videu pogledajte što čopor ovih robota može.

Izvor: Tech Crunch

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti