Studija otkriva: Omikron je postao otporniji na imunitet, ali zato manje uspješan u napadu na pluća

Omikron varijanta novog koronavirusa ima razvijeniji sustav izbjegavanja imuniteta, no istovremeno se bolest COVID-19 i slabije razvija te ima manji učinak na pluća, pokazala je nova studija.

Hina | 19.12.2021. / 09:56

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britansko istraživanje pokazalo je da bi varijanta koronavirusa omikron mogla biti manje uspješna u napadu na pluća od ranijih varijanti virusa koji izaziva bolest covid-19.

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i zarazne bolesti Cambridge zaključila je da mutacije na šiljcima virusa, zbog kojih omikron može izbjeći antitijela, također mogu ograničiti način na koji se virus replicira u plućima što je povezano s razvojem teškog oblika bolesti.

Ovi zaključci ukazuju na to da je omikron razvio sposobnost izbjegavanja imunog sustava, no istodobno je ugrožena njegova sposobnost replikacije i njegova patogenost, navodi se u sažetku studije.

Voditelj studije Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Cambridgeu, rekao je da su pred nama izazovi unatoč naizgled pozitivnim zaključcima studije.

Slika nije dostupna Rizik od reinfekcije omikronom pet puta veći nego kod delte: "Nismo pronašli dokaze da je omikron, što se tiče težine bolesti, drugačiji od delte"

Slika nije dostupna WHO upozorava na brzo širenje omikrona i najavljuje: ''Moguće je da mnogi zdravstveni sustavi brzo postanu preopterećeni''

Na Twitteru je napisao: Što sve ovo znači? Učinkovita infekcija plućnih stanica mogla bi korelirati s ozbiljnošću plućne bolesti. Sinciciji, višejezgrene stanice, često se vide u respiratornim tkivima uzetim nakon teške bolesti. Delta je bila vrlo uspješna u infekciji plućnog tkiva i stvaranju teškog oblika bolesti, za razliku od omikrona. Potrebno je daljnje istraživanje.

Da sažmemo - ovaj rad sugerira da je omikron postao otporniji na imunitet, ali da njegova svojstva povezana s napredovanjem bolesti mogu biti u određenoj mjeri oslabljena. Značajno širenje omikrona ipak predstavlja veliki izazov za javno zdravstvo.

Rezultati istraživanja objavljeni su nakon što je medicinska savjetodavna skupina SAGE u Britaniji izdala ažuriranu procjenu i rekla da je gotovo sigurno da u Engleskoj sada postoje svakodnevno stotine tisuća novih infekcija omikronom, što je potaknulo izvješća da bi stroža pandemijska ograničenja mogla biti uvedena nakon Božića.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti