Studija pokazala uvjerljive rezultate: Smanjite li unos ove namirnice za samo jedan gram dnevno, smanjit ćete i rizik od srčanog udara

Već i najmanje smanjenje dnevnog konzumiranja soli sprječava milijune srčanih udara, pokazala je najnovija studija.

Branimir Vorša | 19.08.2022. / 14:13

Kristali soli, ilustracija
Kristali soli, ilustracija (Foto: Getty Images)

Poznato je da konzumiranje previše soli povisuje krvni tlak, što zauzvrat može dovesti do kardiovaskularnih zdravstvenih problema. Nova studija sada je kvantificirala ovaj odnos kao javnozdravstvenu poruku u posve jasnim i oštrim terminima.

Promatrajući podatke o zdravlju odraslih u Kini, autori studije procjenjuju da bi smanjenje dnevnog unosa soli od samo jednog grama bilo dovoljno za sprječavanje devet milijuna slučajeva moždanog i srčanog udara od sada do 2030. godine. Uz četiri milijuna od tih slučajeva koji će vjerojatno biti fatalni, takva jednostavna mjera mogla bi spasiti mnogo života.

Kristali soli, ilustracija Nevjerojatno otkriće geologa: U kristalima soli starim 830 milijuna godina pronađeni potencijalno živi mikroorganizmi

U Kini prosječna dnevna konzumacija soli iznosi 11 grama, daleko više od 5 grama koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Znanstvenici su prikupili najnovije statistike o veličini populacije, konzumaciji soli, krvnom tlaku i stopama bolesti.

Prethodne procjene utjecaja smanjenja unosa soli na zdravlje u Kini koristile su ili zastarjele ili na drugi način nepouzdane izvore podataka i nisu uzele u obzir dugotrajniji učinak smanjenja unosa soli na krvni tlak tijekom nekoliko godina, pišu znanstvenici u navedenoj studiji, objavljenoj u znanstvenom časopisu BMJ Nutrition, Prevention & Health..

U studiji su se promatrala još dva scenarija osim pada od jednog grama: smanjenje od 3,2 grama dnevno (pad od 30 posto u odnosu na prosjek) do 2025. godine i smanjenje unosa soli na preporučenih 5 grama dnevno do 2030. godine. Ako se ti ciljevi postignu, moglo bi se spriječiti do dvostruko više smrti povezanih s kardiovaskularnim bolestima, zbog procijenjenog smanjenja sistoličkog krvnog tlaka, navodi se u studiji.

Međutim, znanstvenici naglašavaju da bi smanjenje moralo biti dosljedno tijekom nekoliko godina. Obrazovni programi koji se izvode u kineskim školama sugeriraju da većini stanovništva ne bi bilo teško postići osnovni cilj od unosa jednog grama soli manje dnevno.

Druga istraživanja, na zamjenama za sol s niskim udjelom natrija i visokim udjelom kalija, zdravstvenom obrazovanju kuhara kod kuće i intervencijama u restoranima su u tijeku ili su nedavno dovršena, od kojih su neka već pokazala obećavajuće rezultate, pišu znanstvenici.

Slika nije dostupna Japanski istraživači napravili električne štapiće za jelo koji mu mijenjaju okus

Kardiovaskularne bolesti odgovorne su za ogromnih 40 posto smrti u Kini, pri čemu se smatra da je urbanizacija, is njom povezano povećanje konzumiranja prerađene hrane i hrane za ponijeti, jedan od glavnih čimbenika koji doprinose.

Iako su autori ove studije promatrali samo potencijalno smanjenje slučajeva kardiovaskularnih bolesti, sugeriraju da bi smanjenje unosa soli imalo i brojne druge koristi. Previše soli također se povezuje s određenim vrstama raka i raznim problemima s bubrezima, na primjer.

Kineska vlada pokrenula je kampanju Zdrava Kina 2030. kako bi pokušala postići svoj cilj dnevnog unosa soli od samo 5 grama. To neće biti lako s populacijom od 1,4 milijarde ljudi, ali brojke dobivene ovom studijom su uvjerljive.

Hitno je potreban program smanjenja unosa soli koji je izvediv, koherentan, održiv i usmjeren na trenutne i buduće glavne prehrambene izvore soli u Kini, pišu istraživači.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti