Sudionici kliničkih testiranja dobili lažno pozitivne HIV rezultate: "To cjepivo više neće biti dio australskog plana cijepljenja"

Australska vlada je, na savjet znanstvenika, povukla lokalno COVID-19 cjepivo nakon što je ono izazvalo slučajeve lažno pozitivnih na virus HIV-a.

Branimir Vorša | 11.12.2020. / 12:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Klinička testiranja cjepiva protiv COVID-19, koje razvijaju australsko sveučilište Queensland i biotehnološka tvrtka CSL, zaustavljena su i obustavljena nakon što su sudionici tih testiranja u prvoj fazi tih testiranja ostali neugodno iznenađeni lažnim pozitivnim rezultatom na virus HIV-a.

Nakon savjetovanja sa znanstvenom zajednicom, australski premijer Scott Morrison je objavio kako je njegova vlada donijela odluku o obustavljanju kliničkih testiranja.

To cjepivo više neće biti dio australskog plana cijepljenja, rekao je Morrison.

Dodao je da nije iznenađen takvim nenadanim razvojem događaja, jer se australska vlada već pripremila na to da bi neki kandidati za cjepiva mogli otpasti u fazi kliničkih testiranja.

Identificirali smo četiri cjepiva za koja smo vjerovali, uz znanstveno savjetovanje, da imaju potencijal otići do kraja kliničkih testiranja i biti dostupna u Australiji. Niti u jednom trenutku, uvjeravam vas, nismo vjerovali da sva četiri cjepiva mogu dovršiti taj proces, pojasnio je australski premijer.

Dok povučeno cjepivo nije pokazivalo ozbiljne nuspojave u prvoj fazi kliničkih testirnaja s 216 sudionika, podaci su pokazali da njime razvijena antitijela ometaju HIV dijagnozu i dovode do lažno pozitivnih rezultata HIV testiranja, priopćila je tvrtka CSL.

U dogovoru s australskom vladom, zbog toga su obustavljene druga i treća faza kliničkih testiranja.

Želimo osigurati da Australci... budu potpuno uvjereni, apsolutno potpuno uvjereni da kad zagusti, oni mogu dobiti injekciju i da sa sigurnošću mogu donijetu tu odluku za sebe i svoje obitelji, poručio je Morrison.

Izvor: Huffington Post

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti