Šume diljem svijeta skrivaju brojne tajne, njih više od 9000 tvrde znanstvenici

Od polovine do dvije trećine svih dosad poznatih vrsta su u tropskim i suptropskim vlažnim šumama na pet kontinenata, ocjenjuju znanstvenici.

Hina | 01.02.2022. / 08:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Znanstvenici su ocijenili da je na Zemlji puno više vrsta drveća nego što je sada poznato i da još treba otkriti više od 9000 vrsta, pokazuje studija objavljena u ponedjeljak.

 

Utvrditi broj vrsta drveća bitno je kako bi se optimizirali i vremenski planirali napori na očuvanju šuma na planetu, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Nacionalne akademije znanosti Sjedinjenih Država u čijoj je izradi sudjelovalo više desetaka znanstvenika.

Slika nije dostupna Prirodni klimatski tampon koji brzo nestaje: Više od 100 svjetskih čelnika za okončanje krčenja šuma do 2030.

Do danas je popisano oko 64.100 vrsta drveća.

No istraživanje koje se oslanja na potpuniju bazu podataka i na napredniju statističku metodu, pokazuje da je njihov ukupan broj oko 73.300, ili 14 posto više.

To znači da oko 9200 vrsta još nije otkriveno.

Ukupno gledano, oko 43 posto svih vrsta je u Južnoj Americi, zatim dolaze Euroazija (22 posto), Afrika (16 posto), Sjeverna Amerika (15 posto) i Oceanija (11 posto), navodi se u studiji.

Od polovine do dvije trećine svih dosad poznatih vrsta su u tropskim i suptropskim vlažnim šumama na pet kontinenata, ocjenjuju znanstvenici.

Slika nije dostupna Može li masovna sadnja drveća usporiti klimatske promjene? Odgovor baš i nije jednostavan

Slika nije dostupna Jesmo li već zakasnili ili radikalnim preokretom možemo spasiti šume, a onda i čovječanstvo?

U Južnoj Americi je najviše endemskih vrsta (49 posto), koje su prisutne samo na tom kontinentu.

Gubitak šumskih područja s rijetkim vrstama imat će izravne i možda dugoročne posljedice na raznolikost vrsta na svjetskoj razini, ističu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti