Suradnja sjevernokorejskih i ruskih kibernetičkih kriminalaca ne miriše na dobro

Kriminal nema granica te su dvije opasne grupe kibernetičkih kriminalaca iz Sjeverne Koreje i Rusije odlučile udružiti snage kako bi njihovi napadi bili još učinkovitiji.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.12.2019. / 07:45

Hakeri (Foto: Getty images)

Sve se češće u medijima pojavljuju informacije o suradnjama hakera povezanih s nekim državama s kibernetičkim kriminalcima drugih država. Kada je u pitanju kriminal, granice ne postoje, pogotovo kada suradnjom svi mogu profitirati, odnosno ako napadi mogu biti učinkovitiji i ako se može okrenuti veća svota novca ili se može doći do vrijednih podataka.

Slika nije dostupna Najveća opasnost dolazi iz Sjeverne Koreje i Rusije!

Novi izvještaji o kibernetičkom kriminalu tako govore da su opasne hakerske grupe iz Sjeverne Koreje i Rusije udružile snage te surađuju u planiranju i izvršavanju novih napada. Riječ je o zloglasnoj Lazarus Group, ekipi hakera koja je navodno povezana s vladom Sjeverne Koreje i koja je već osumnjičena za neke velike napade (poput napada na Sony Pictures i krađu milijuna dolara iz centralne banke Bangladeša) te bande kibernetičkih kriminalaca iz Rusije nazvane TrickBot.

Suradnju Lazarusa s najsofisticiranijom ruskom botnet operacijom sigurnosni stručnjak Vitali Kremez iz SentinelOnea nazvao je najvećom kriminalističkom pričom u posljednje vrijeme te je jasno da ta suradnja, kada je u pitanju sigurnost kibernetičkog prostora, ne miriše na dobro. Ruski kriminalci iznajmljuju svoje usluge, odnosno napredne alate za hakiranje i botnet mrežu zaraženih računala sjevernokorejskim hakerima koje oni iskorištavaju za nove sofisticirane napade, a kao i u svakom biznisu, te im usluge dobro plaćaju.

Slika nije dostupna Novi dokazi: Veliki hakerski napad pokrenuli su sjevernokorejski hakeri

To nije jedini izvještaj o suradnji kibernetičkih kriminalaca iz Rusije i Sjeverne Koreje. Još prije osam mjeseci pojavile su se glasine o suradnji Lazarusa i TrickBota – neki stručnjaci za sigurnost tada su upozoravali na to da Rusi hakerima iz Sjeverne Koreje prodaju informacije o pristupu organizacijama čiju su zaštitu probili, a i tijekom ljeta internetom su kružile glasine o suradnji hakera. Navodno su hakeri iz Lazarusa iskoristili rusku infrastrukturu za napade na bankarsku mrežu u Čileu, kada je načinjena šteta od više milijuna dolara.

Izvor: Reuters
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti