Svako drugo odlagalište otpada u SAD-u "super-izvor" metana

Metan je po EPA-i u 2021. godini činio 12 posto emisije stakleničkih plinova u SAD-u, povezane s ljudskim aktivnostima.

Hina | 29.03.2024. / 15:20

Ogromno odlagalište otpada s pelenama
Ogromno odlagalište otpada s pelenama (Foto: Getty Images)

 Nešto više od polovine odlagališta otpada u SAD-u spada u kategoriju "super-izvora" metana, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Science, bazirano na snimkama iz zraka.

Otprilike 52 posto odlagališta ima vidljive točkaste izvore emisija metana, utvrdili su NASA-in laboratorij za mlazni pogon, Agencija za zaštitu okolišta, dva sveučilišta u Arizoni i istraživačka Udruga za zrakoplovstvo, koji su proveli istraživanje na čelu istraživačkom grupom Carbon Mapper.

Super-izvori ispuštaju najmanje 100 kilograma metana na sat, prema definiciji Agencije za zaštitu okoliša.

MethaneSAT Google je spreman za svoj novi ogroman projekt - razotkrivanje najvećih globalnih zagađivača metanom

Odlagališta otpada zauzimaju treće mjesto na ljestvici izvora metana u SAD-u. Na prvom je mjestu sektor nafte i plina. U skupini odlagališta s velikom emisijom njih 60 posto ispuštalo je metan mjesecima ili godinama, utvrdili su istraživači.

Usporedbe radi, sektor nafte i plina ispušta metan u „kratkotrajnim intervalima" i samo 0,2 posto do jedan posto lokacija spada u kategoriju super-izvora, navode.

Znanstvenik u Carbon Mapperu i glavni autor studije Dan Cusworth rekao je da precizno utvrđivanje lokacija koje ispuštaju metan nudi mogućnost brzog izračuna emisije.

Rješavanje problema tih značajnih izvora metana i ublažavanje kontinuirane emisije iz odlagališta otpada otvara veliki potencijal za zaštitu klime, rekao je Cusworth.

Rafinerija nafte UN identificirao 127 velikih istjecanja metana u 2023

Nafta i plin bili su do sada glavna meta novih propisa i programa u SAD-u, Europi i drugim dijelovima svijeta koji bi trebali smanjiti štetne emisije. No, zahvaljujući sve većem broju istraživanja iz zraka i uz pomoć satelita, regulatori će sada moći mjeriti, kvantificirati i rješavati problem metana iz odlagališta.

Regulatori i tvrtke procjenjivali su do sada emisiju iz odlagališta na temelju modela i istraživanja obavljenih ručnih senzorima metana koji daju manje potpunu sliku, tvrde autori novog istraživanja.

EPA-in sustav izvješćivanja o stakleničkim plinovima potcijenio je razmjere curenja metana na odlagalištima koje je 1,4 puta veće no što je agencija procjenjivala, ističu autoi istraživanja.

Metan je po EPA-i u 2021. godini činio 12 posto emisije stakleničkih plinova u SAD-u, povezane s ljudskim aktivnostima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti