Sveučilište u Velikoj Britaniji otvorilo odsjek za elektroničke sportove

Od sada imate priliku postati profesionalni igrač sa sveučilišnom diplomom.

Monika Nožić Monika Nožinić | 31.05.2017. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sveučilište Staffordshire postat će prvo sveučilište u Velikoj Britaniji na kojem ćete moći dobiti diplomu iz esporta.

Prvi semestar počinje u rujnu 2018. godine, a glavni cilj novog smjera na sveučilištu je edukacija o poslovnoj strani esporta. Studenti koji upišu ovaj smjer imat će priliku naučiti sve o najvažnijim stvarima vezanim za esport industriju, poput kreiranja turnira i festivala, a fokus će biti na igrama LoL, Dota 2, Hearthstone, CS:GO, Overwatch i Smash Bros.

Smjer će trajati tri godine, a studenti će prvu godinu najviše učiti o stvaranju publike u svijetu esporta – primarno o streamingu na Twitch platformi, kao i o korištenju društvenih mreža u marketinške svrhe, a već tada će dobiti priliku i za samostalno organiziranje prvog manjeg turnira.

Drugu godinu studenti će proučavati timske esport igre kao što su League of Legends i CS:GO, kao i analiziranje profesionalnih partija ovih i sličnih igara, dok će u završnoj trećoj godini imati priliku pokrenuti vlastite esport organizacije i vježbati vođenje kompleksnijih projekata, gdje će naučiti puno toga o vođenju posla u samoj esport industriji.

Prema prognozama sveučilišta, studenti će nakon trogodišnjeg obrazovanja imati titulu esport menadžera koji će odmah moći pokrenuti vlastiti posao ili se priključiti nekoj od kompanija. Sveučilište će također usko surađivati s britanskom Esport organizacijom koja će im pomoći u ovom projektu.

"Preko 73% zaposlenih u esport industriji mlađi su od 35 godina i njihove vještine su veoma tražene", izjavila je Rachel Gowers, dekanica sveučilišta zadužena za upis novih studenata."Kompanije su u stalnoj potrazi za ljudima s jakim razumijevanjem i smislom za poduzetničku i tehnološku industriju", dodala je.

Dok je ovo prvi slučaj u Velikoj Britaniji, u Americi već nekoliko sveučilišta ima smjerove o esportu. Među njima prednjači Sveučilište Robert Morris koje je taj smjer pokrenulo još 2014. godine, Stephens College u Missouriju, esports fakulteti diljem Kine te Sveučilište Utah, koje je ujednio i prva cijenjena sportska škola koja prihvaća studente uspješne u elektroničkim sportovima.

Ovu vrstu obrazovanja na Twitteru je politički podržao i bivši britanski ministar kulture Ed Vaizey.

Na žalost, za razliku od Velike Britanije, u Hrvatskoj još uvijek ne možete studirati esport ili management esporta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti