Svjetske organizacije upozoravaju: Krčenje prašuma u Amazoniji na rekordnim razinama

U minuti se uništi područje prašume koje odgovara trima nogometnim igralištima ili otprilike 4340 nogometnih igrališta dnevno.

Hina | 01.12.2020. / 11:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Krčenje prašuma u brazilskom dijelu Amazonije dosegnulo je dvanestogodišnji maksimum, izvijestio je u ponedjeljak Brazilski nacionalni institut za svemirska istraživanja, Inpe, zadužen za nadzor prašume.

Prošle se godine isticalo da se svake minute iskrči područje prašume veličine jednoga nogometnog igrališta, a po zadnjim podacima iz razdoblja između kolovoza 2019. i srpnja 2020. u toj je regiji posječeno 11.088 četvornih kilometara džungle, što je najveće iskrčeno područje od 2008. godine, upozorava Inpe.

Zbog zornijeg prikaza, to znači da se u minuti uništi područje prašume koje odgovara trima nogometnim igralištima ili otprilike 4340 nogometnih igrališta dnevno.

Inpe ističe da se u usporedbi s istim razdobljem prošle godine krčenje prašuma povećalo za čak 9,5 posto.

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) ranije je upozorila da je Amazonska prašuma ugrožena i u susjednim državama, a među njima je i Kolumbija u kojoj naoružane skupine protjeruju čuvare iz zaštićenih područja.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro regiju prije svega vidi kao neiskorišteni gospodarski potencijal i želi dobiti još više zemljišta za poljoprivredna dobra, rudarstvo i za proizvodnju energije. Odbacuje međunarodne kritike na račun svoje politike o zaštiti okoliša te ih naziva miješanjem u unutarnje poslove države.

No znanstvenici kažu da Amazonija trpi otkako je Bolsonaro, u siječnju 2019. stupio na dužnost brazilskog predsjednika. U najvećoj prašumi svijeta upravo on je potaknuo poljoprivredne i rudarske aktivnosti.

Vizija razvoja Bolsonarove vlade za područje Amazonije vraća nas daleko u prošlost, a ovakve stope krčenja šuma nisu dosegnute još od 2008. godine, rekla je Cristiane Mazzetti iz organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace.

Ovakva vizija ne odgovara velikoj većini Brazilaca i ne ispunjava napore koje je potrebno poduzeti da bismo se uhvatili u koštac s rješavanjem globalne klimatske krize, smatra Mazzetti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti