Tehnologija koja je korištena u kino hitovima mogla bi se koristiti i za rano otkrivanje bolesti te praćenje njihovog napretka

Istraživači ističu kako bi korištenje takve tehnologije moglo prepoloviti vrijeme dijagnostike i uvelike smanjiti troškove za razvoj novih lijekova.

Martina Čizmić | 22.01.2023. / 11:30

Tehnologija praćenja pokreta, ilustracija (Foto: Getty Images)

Posebna odjela i tehnologija za snimanje pokreta, već su dobro poznati rekviziti u kreiranju kompleksnih videoigara ili pak velikih kino hitova poput Avengersa ili Avatara. No, istraživači su otkrili da je tu istu tehnologiju moguće koristiti i u medicini.

Naime, zahvaljujući preciznim snimkama kretanja osobe, koje je moguće napraviti zahvaljujući posebnim odjelima s markerima i brojnim videokamerama koje snimaju iz različitih kutova, znanstvenici su otkrili da je moguće pratiti napredak bolesti koje utječu na lokomotorni sustav.

Slika nije dostupna U budućnosti bismo robotima i dronovima mogli upravljati jednostavnim pokretom ruke?

Kod takvih je bolesti ključno što prije uočiti promjene, kako bi osobe koje boluju što prije mogle dobiti odgovarajuću podršku i liječenje.

No, nije dovoljno samo snimiti pokrete tijela. Treba ih i analizirati kako bi se uočile i najmanje promjene. Tu uskače umjetna inteligencija koja može brže i preciznije primijetiti promjene, u odnosu na liječnike. Prema rezultatima testova koji su provedeni u Velikoj Britaniji, takvo korištenje tehnologije omogućilo je dva puta brže detektiranje promjena kod dva genetska poremećaja - Friedreichovom ataksijom (FA) i Duchenneovom mišićnom distrofijom (DMD).

Istraživači ističu kako bi korištenje takve tehnologije moglo prepoloviti vrijeme dijagnostike i uvelike smanjiti troškove za razvoj novih lijekova.

Naš novi pristup otkriva suptilne pokrete koje ljudi ne mogu uhvatiti. Ima sposobnost transformacije kliničkih ispitivanja kao i poboljšanja dijagnoze i praćenja pacijenta, istaknuo je profesor Aldo Faisal s Imperial Collegea, koji je sudjelovao u istraživanju, a čija je studija objavljena u časopisu Nature.

Tim s Imperial Collegea prvi je testirao odijela sa senzorom pokreta na pacijentima s FA-om, a otkrili su da umjetna inteligencija može predvidjeti pogoršanje bolesti tijekom dvanaest mjeseci, što je pola vremena koje bi inače trebalo stručnjaku.

Lako se može pratiti što korisnici rade (Foto: Getty Images) Tehnološki divovi protiv velikih država: Tko će i kako pratiti kretanje građana i koronavirusa?

Istovremeno, drugi tim u Great Ormond Streetu testirao je istu tehnologiju i uspjeli predvidjeti kako će se kretanje bolesnika s DMD-om mijenjati u sljedećih šest mjeseci puno preciznije nego liječnik.

Profesor Richard Festenstein s Londonskog instituta medicinskih znanosti Vijeća za medicinska istraživanja rekao je u izjavi za BBC News da tehnologija odijela za snimanje pokreta, u čijem je razvoju pomogao, ima potencijal promijeniti način na koji se razvijaju lijekovi.

Ovo će potaknuti farmaceutsku industriju da ulaže u rijetke bolesti. Glavni dobitnici našeg istraživanja bit će pacijenti, jer će ova tehnologija puno brže omogućiti nove tretmane, dodao je.

Koliko su znanstvenici oduševljeni ovom mogućnošću možda najbolje govori podatak da su već zatražili odobrenje za korištenje tehnologije snimanja pokreta u ispitivanju lijekova za FA i DMD. Također prikupljaju podatke za njegovu upotrebu u dijegnosticiranju i praćenju drugih bolesti kao što su Parkinsonova, Alzheimerova i multiplaskleroza.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti