Tehnologija koja se koristila u cjepivima protiv COVID-19 mogla bi biti korisna za razvoj cjepiva protiv HIV-a

Platforma za stvaranje cjepiva na bazi glasničke RNK može biti od velike koristi, poručio je zamjenik ravnatelja ruskog instituta Gamaleja.

Hina | 02.05.2023. / 11:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Platforma za glasničku RNK, koja u našem organizmu prenosi informacije potrebne za izgradnju proteina, mogla bi pomoći znanstvenicima u stvaranju cjepiva protiv virusa humane imunodeficijencije (HIV), rekao je u intervjuu za TASS zamjenik ravnatelja ruskoga Istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, Denis Logunov.

Moderna Predsjednik Moderne kaže da su napravili važan korak naprijed u razvoju cjepiva protiv gripe temeljenih na mRNK-u

Jasno je da su u proteklih 40 godina znanstvenici nastojali stvoriti cjepivo, no dosad to i nije bilo baš uspješno. U načelu, postoji određena fenomenologija koja nam omogućuje da upotrijebimo glasničku RNK za stvaranje novih verzija cjepiva. Stoga moramo s takvom praksom i nastaviti, kazao je.

Platforma za stvaranje cjepiva na bazi glasničke RNK može biti od velike koristi. Takvo bi cjepivo moglo pridonijeti da se pacijenti imuniziraju na dulje razdoblje, čak i oni sa slabim imunogenima T-stanica. U ovom bi slučaju takva tehnologija mogla napraviti razliku, rekao je Logunov.

Kao posljedica infekcije virusom humane imunodeficijencije u pacijenta se razvija HIV infekcija.

Slika nije dostupna Znanstvenici na pragu revolucionarnog otkrića: Tehnologija uz pomoć koje su stvorena cjepiva protiv korone mogla bi se koristiti za liječenje srca

Bolest karakterizira progresivno oštećenje imunosnog sustava, što rezultira sindromom stečene imunodeficijencije (AIDS), u sklopu kojega se u pacijenta razvijaju i sekundarne infekcije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti