Poznatu kanadsku spisateljicu ne zabrinjava AI: "Da imam 30 godina, bila bih zabrinuta"

Prošle godine recenzirala je pjesme i tekstove koje je AI napisao u njezino ime.

Hina | 28.10.2024. / 15:50

Margaret Atwood (Foto: Afp)

Poznata kanadska spisateljica Margaret Atwood, koja trenutno piše memoare, rekla je u intervju da je prestara da se brine zbog uspona umjetne inteligencije ustvrdivši da se "dobro zabavlja" pišući.  

Atwood, 84, debitirala je kao pjesnikinja 1961., a svoj prvi roman, "The Edible Woman", objavila je 1969. Od tada je napisala više od 60 knjiga, uključujući romane, kratke priče i knjige za djecu.

Nisam spisateljica koja živi u stanju bijede i kojoj je užasno teško pisati. Vjerojatno to možete pogoditi po broju knjiga koje sam stvarno napisala, rekla je Atwood. Dobro se zabavljam.

Atwood je prošli tjedan razgovarala s Reutersom dok je bila u Danskoj kako bi primila književnu nagradu Hans Christian Andersen, nazvanu po slavnom piscu bajki iz 19. stoljeća.

Ne zabrinjava je utjecaj koji bi umjetna inteligencija mogla imati na njezinu karijeru, rekla je, za razliku od mlađih kreativnih ljudi. 

Suradnja s robotom Umjetna inteligencija prijeti samo neoriginalnim piscima i lišena je smisla za humor

AI zabrinjava mnoge ljude. (...) Prestara sam da bih se previše brinula o ovim stvarima. Ali da imam 30 godina, bila bih zabrinuta, rekla je. Da sam grafički dizajner, bila bih zabrinuta.

Prošle godine recenzirala je pjesme i tekstove koje je AI napisao u njezino ime.

Do sada je AI loš pjesnik. Stvarno loš, rekla je. A nije ni dobar pisac fikcije.

Njezin distopijski roman "Sluškinjina priča", prvi put objavljen 1985. o teokratskoj diktaturi u Sjedinjenim Državama, doživio je veliki porast prodaje nakon izbora republikanca Donalda Trumpa u Bijelu kuću 2016. godine.

Godine 2019. objavila je nastavak "Svjedočanstva", zahvaljujući kojem je te godine dobila Bookerovu nagradu.

Njezina najnovija knjiga, "Old Babes in the Wood", objavljena 2021., bavi se temama obitelji, braka, tuge i gubitka, a napisana je dvije godine nakon smrti njezina supruga, pisca Graemea Gibsona.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti