Umjetna inteligencija prijeti samo neoriginalnim piscima i lišena je smisla za humor

Nijedan čitatelj koji je pročitao ijednu moju stranicu ne bi mogao pomisliti da sam ja autor. Prilično umirujuće, smatra Salman Rushdie.

Hina | 21.03.2024. / 13:55

Suradnja s robotom (Foto: Getty Images)

Alati umjetne inteligencije mogli bi predstavljati prijetnju za autore trilera i znanstvene fantastike, ali ne posjeduju dovoljno originalnosti i potpuno su lišeni bilo kakvog smisla za humor da bi bili prepreka ozbiljnim romanopisccima, napisao je Salman Rushdie u francuskome književnom časopisu koji je izašao u četvrtak.

U članku prevedenom na francuski za književni časopis La Nouvelle Revue Francaise (NRF) Rushdie je rekao da je testirao ChatGPT zatraživši od njega da napiše 200 riječi u njegovu stilu.

Rezultat opisuje kao "hrpu gluposti".

Suradnja s robotom Slažete li se? Tehnologija na radnom mjestu ima zanimljiv učinak na zaposlenike

Umjetna inteligencija, ilustracija Otpustili su zaposlenike i implementirali AI: Umjetna inteligencija sada obavljao posao čak 700 ljudi

Nijedan čitatelj koji je pročitao ijednu moju stranicu ne bi mogao pomisliti da sam ja autor. Prilično umirujuće, kazao je.

Problem je u tomu što ta stvorenja vrlo brzo uče, ocijenio je autor "Sotonskih stihova" i "Djece ponoći" i dobitnik prestižne Bookerove nagrade, dodavši da bi umjetna inteligencija ipak mogla ugroziti pisce žanrovske literature, poput trilera i znanstvene fantastike, gdje je originalnost manje važna.

Smatra da bi osobito ugroženi mogli biti pisci filmskih i tv scenarija.

S obzirom na to da se u Hollywoodu neprestano snimaju nove verzije istih filmova umjetna bi se inteligencija mogla iskoristiti za pisanje scenarija, rekao je. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti