Tehnološkim kompanijama prijete novi porezi i zabrana poslovanja

Rusi namjeravaju Googleu, Facebooku i drugim internetskim kompanijama nametnuti porez na dodanu vrijednost i, ako ne budu poštovali njihove (kontroverzne) zakone, zabraniti im poslovanje

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.02.2016. / 09:19

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iz Rusije su još jednom poručili velikim tehnološkim kompanijama kako moraju poštovati njihove zakone ili će im biti zabranjeno poslovanje u ovoj zemlji, a ako korisnici više ne budu mogli pristupiti Facebooku ili Googleu, to bi za ovu zemlju mogla biti – dobra vijest. Naime, Rusija je prošle godine donijela zakon prema kojem bi svi podaci vezani uz ruske korisnike trebali biti pohranjeni u Rusiji, a ne na serverima u SAD-u ili drugim zemljama te je Putinov savjetnik German Klimenko nedavno rekao kako će ove kompanije morati poštovati zakone ove zemlje ili napustiti Rusiji.

To će, napominje Klimenko, otvoriti veliko tržište za ruske kompanije tako da bi novac koji danas zarađuje Google u Rusiji, u budućnosti mogla zarađivati ruska tražilica Yandex, a slično je i s drugim ruskim servisima i kompanijama koje bi trebale uzeti 'dio kolača' ako strane firme više ne budu mogle poslovati u toj zemlji. No, to nije sve – Rusija želi, kada je u pitanju plaćanje poreza, jednake uvjete za svoje kompanije i strane tehnološke kompanije te razmišljaju o uvođenju poreza na dodanu vrijednost (koji iznosi 18 posto) za Google, Facebook i druge kompanije. 'Želio bih znati koliko Google zarađuje u Rusiji i naplatiti im osamnaest posto poreza', prenijeli su na Daily Mailu komentar Klimenka na Googleovo poslovanje u Rusiji.

Osim Googlea, on je spomenuo i stranice poput Netflixa koji je u prednosti na ruskim kompanijama jer, osim što ima pristup većoj količini sadržaja, nema obvezu plaćanja poreza. Prošlog tjedna Vladimir Putin potpisao je izvršnu odredbu s kojom će postrožiti pravila za strane internetske kompanije – iako bi to, u kombinaciji s ranije donesenim zakonom o pohrani podataka u Rusiji, moglo utjecati na odlazak velikih kompanija iz ove zemlje, Putina i Klimenka nije previše briga za to jer vjeruju kako će taj novac, umjesto da ide u SAD, ostati u Rusiji.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti