Telefon koji svijet iščekuje: Već kruže glasine o uređaju koji će Samsung predstaviti sljedeće godine

Samsung već priprema novu generaciju savitljivog telefona, a glasine govore da će to biti preklopni smartphone s velikim unutrašnjim ekranom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.09.2019. / 10:35

Samsung Galaxy Fold (Foto: Samsung)

Mobilno tržište već neko vrijeme stagnira ili je u blagom padu, potražnja za top-modelima sve je manja jer za većinu korisnika nove opcije ne opravdavaju sve veće cijene po kojima se prodaju, pa mobilne kompanije traže neku novu mobilnu revoluciju koja bi ponovno aktivirala cijelo tržište, a korisnike "natjerala" na potrošnju. Taj revolucionarni novitet trebali bi biti, vjeruju u mobilnim kompanijama, savitljivi telefoni, tj. uređaji koji donose najbolje od tableta (veliki ekrani) u savitljivim i manjim kućištima mobitela.

DJ Koh i Samsung Galaxy Fold Uskoro počinje prodaja najiščekivanijeg telefona godine

Dosad se pioniri ove tehnologije nisu baš proslavili te, iako tek očekujemo početak prodaje Samsungova i Huaweijeva savitljivog telefona, čini se da bi mogli upotrijebiti poslovicu o prvim mačićima. Naravno, još nije kasno da nas Galaxy Fold i Mate X osvoje svojim mogućnostima, a dok čekamo da te uređaje vidimo i isprobamo i u praksi, u laboratorijima Samsunga već se razvijaju novi modeli pametnih telefona sa savitljivim ekranima.

Moderni Razr

Jučer su se mrežom raširile glasine o novom uređaju koji bi južnokorejska kompanija trebala predstaviti sljedeće godine, a ako je vjerovati analitičaru Benu Woodu iz CSS Insighta s kojim su razgovarali novinari Bloomberga, Samsung bi mogao predstaviti telefon "koji svijet iščekuje". Naime, on uspoređuje uređaj s kultnom Motorolom Razr, jednim od najpopularnijih mobilnih telefona prošlog desetljeća, jer bi preklopnim dizajnom novi Samsung trebao podsjećati na njega.

Savitljivost telefona Evo što se dogodi kada savitljivi telefon preklopite na krivu stranu

Kada je otvoren, telefon će imati ekran dijagonale od 6,7 inča, a moći će se zatvoriti poput novčanika kako bi lakše stao u džep ili žensku torbicu te će biti tanji od Folda. Na vanjskoj strani vjerojatno će se nalaziti manji statusni ekran te dvije kamere, dok će s unutarnje strane imati jednu kameru skrivenu u notchu pri vrhu ekrana.

U razvoju novog savitljivog uređaja surađuju s američkim dizajnerom Thomom Brownom te možemo očekivati smartphone namijenjen korisnicima kojima nisu toliko važne tehničke specifikacije telefona, koliko luksuz i statusni simbol, a važno je napomenuti da bi trebao biti jeftiniji.

Google (Foto: AFP) Google se priključio trendu: Rade na prototipu savitljivih telefona

No uspjeh tog uređaja, čije predstavljanje očekujemo već početkom sljedeće godine, mogao bi ovisiti i o uspjehu Folda, a ako korisnici u startu i ne prihvate novu savitljivu formu uređaja bez kojih više ne možemo zamisliti živote, Wood smatra da dugoročno savitljivi telefoni itekako imaju mjesta na mobilnom tržištu i bit će katalizatori diverzifikacije na tržištu.

Izvor: Bloomberg
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti