Tencent gasi svoju platformu za streaming videoigara

U službenom priopćenju navedeno je kako će platforma prestati funkcionirati početkom lipnja.

Martina Čizmić | 08.04.2022. / 16:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Kineska kompanija Tencent objavila je da će ugasiti svoju esport podružnicu, Penguin Esport, koja je slovila za pandan Amazonovom servisu za streaming Twitch.

U službenom su priopćenju naveli kako će šest godina staru platformu ugasiti do početka lipnja zbog "promjena u poslovnoj strategiji". Naveli su kako se novi korisnici ne mogu više registrirati, a postojeći korisnici ne mogu nadoplatiti svoje račune. Aplikacija koja je služila za pristup platformi bit će uklonjena sa svih trgovina aplikacijama i prestat će funkcionirati od 7. lipnja.

Nisu pojasnili što ih je točno potaknulo na taj potez, no analitičari ističu kako je vjerojatno jedan od glavnih razloga propali pokušaj udruživanja Penguin Esporta u zajedničku tvrtku s vodećim servisima za streaming u Kini -  Huya i Doyu.

Naime, kineska je vlada prošle godine blokirala Tencentov pokušaj stvaranja nove tvrtke koja bi objedinila vodeće streaming serivise, u kojima Tencet ima udio i njihov servis Penguin Esport u novu tvrtku. Tad se procjenjivalo da bi taj potez stvorio tvrtku vrijednu 5,3 milijardi dolara s 300 millijuna aktivnih mobilnih korisnika, koja bi ujedno bila glavni igrač na tržištu.

U nastojanju da to onemogući, Državna administracija za nadzor tržišta, blokirala je cijeli posao i tako onemogućila Tencetu da napravi kineski pandan Twitcha (koji je inače nedostupan u Kini). 

Analitičari navode kako je to sve utjecalo na Tencentovo poslovanje, te je kompanija bila prisiljena otpustiti tisuće zaposlenika. Hoće li im zatvaranje Penguin Esporta pomoći, tek će se vidjeti. 

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti