"Terminator" bijesan na političare koji tvrde da borba protiv klimatskih promjena šteti ekonomiji: "Lažu ili su glupi. Za to trebaju mu**"

Arnold Schwarzenegger, legendarni holivudski glumac i bivši guverner Kalifornije, kaže da svjetski su vođe koji tvrde borba protiv klimatskih promjena šteti ekonomiji jednostavno "glupi ili lažu".

Branimir Vorša | 29.10.2021. / 10:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ususret klimatskom summitu COP26, koji će se održati u Glasgowu, bivši guverner Kalifornije rekao je za BBC da će smanjenje emisija ugljika zapravo pridonijeti boljitku globalne ekonomije.

Legendarni "Terminator" poručio je da smanjenje unosa mesa ne mora značiti žrtvovanje bilo čega, a posebno se obrušio i na zagađenje okoliša uzrokovano međunarodnom trgovinom. Kao pozitivan primjer istaknuo je Kaliforniju i njezin kontinuirani ekonomski uspjeh u stvaranju novih poslova, povećanju bogatstva te istovremenom smanjenju emisije ugljičnog dioksida, rekavši da te stvari idu ruku pod ruku.

Slika nije dostupna Toplinski valovi u budućnosti će biti češći i pogubniji

Lažu, glupi su, ili jednostavno ne znaju kako to učiniti, jer mi smo pronašli način kako to učiniti, a sve se svodi na to da imate muda to napraviti, rekao je Schwarzenegger pritom misleći na svjetske vođe koji tvrde da borba protiv klimatskih promjena šteti ekonomiji.

Gospodin Terminator postao je borac za okoliš i zagovornik obnovljivih izvora energije u vrijeme dok je bio guverner Kalifornije između 2003. i 2011. godine, gdje je postavio ciljeve za smanjenje ispušnih plinova i stakleničkih plinova.

Otkako je otišao s te pozicije, koristi svoju slavu i utjecaj za promoviranje politika za smanjenje emisija ugljika, ponajviše putem svoje organizacije Schwarzenegger Climate Initiative.

Bivši prvak u bodibildingu kaže da je osobno smanjio unos mesa za tri četvrtine u posljednjih nekoliko godina, no tvrdi da je od toga osjetio samo dobrobit.

Dobio sam zdravlje, to mi je dalo dvije godine života više, kaže.

Posebno je upozorio na alarmantno stanje zagađenja zraka i oslobađanje stakleničkih plinova u brodskom transportu. Poručio je i da na individualnoj razini svatko može pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena tako što kupuje lokalno.

Svaki put kad kupite nešto s druge strane svijeta, to je zločin protiv okoliša. To je zapravo najgora stvar koju možete učiniti, tvrdi Schwarzenegger.

Slika nije dostupna Znanstvenici smatraju da je za borbu protiv klimatskih promjena potrebno čak 5 bilijuna dolara godišnje

Spomenuti summit posjetit će i sam gospodin "Terminator", no kaže da ne polaže veliku nadu u vertikalni sustav odlučivanja te da preferira rješenja koja nastaju pritiskom javnosti i tehnoloških promjenama.

Vjera ne postoji osim onog što sami napravimo za sebe, istaknuo je na kraju.

Izvor: BBC News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti