Tesla prima narudžbe za solarni krov

Prvi solarni krovovi u SAD-u bi mogli biti postavljeni već ovog ljeta, dok će kupci izvan SAD-a morati pričekati 2018. godinu.

Martina Čizmić | 11.05.2017. / 21:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad je prošle godine Elon Musk predstavio solarni crijep kao sljedeći projekt njegovih tvrtki SolarCity i Tesla, mnogi su ga gledali s podsmijehom. Musk je tvrdio da je će njegov solarni krov biti jeftiniji i izdržljiviji od klasičnih krovova.

Bilo je potrebno pričekati gotovo godinu dana, no solarni crijep napokon je dostupan javnosti. Pa čak i onoj u Hrvatskoj.

Naime, na službenoj Teslinoj stranici moguće je naručiti solarni crijep. Točnije moguće je uplatiti 930 eura (oko 6900 kuna) kako bi se osigurao prioritet u isporuci crijepa, no to nije i konačna cijena krova.

Kako navode u pojašnjenju, kad krenu s prodajom iz Tesle će zainteresiranim kupcima poslati ponudu s cijenom ne samo solarnog crijepa, već i baterijskog sustava pohrane energije, Powerwall, ali i cijelog procesa skidanja starog krova i postavljanja novog, solarnog crijepa. Njihove su procjene kako bi prosječni kupac mogao platiti 21,85 dolara za kvadratnu stopu (oko 1600 kuna za kvadratni metar).

Za sad zainteresirani mogu birati između dvije verzije cijepa - glatkog i onog s teksturom. Crjepovi koji će izgledati poput klasičnih cijepova ili kamenih pločica trebali bi biti dostupni tek 2018. godine.

Zanimljivo je i kako Tesla za svoje solarne crjepove daje doživotnu ili da se bolje izrazimo garanciju do kraja života kuće na koju taj crijep stavite. Ili beskonačno, što dođe prije. Isto tako daju i 30 godišnju garanciju na sustav za proizvodnju električne energije i na otpornost na vremenske uvjete. Međutim, ta se garancija odnosi samo na područje SAD-a. Za ostatak svijeta, tvrde u Tesli, naknadno će se utvrditi uvjeti i trajanje garancije.

Prvi solarni krovovi u SAD-u bi mogli biti postavljeni već ovog ljeta, dok će kupci izvan SAD-a morati pričekati 2018. godinu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti