Tesla više nije najveći svjetski proizvođač električnih vozila. Tvrtka Elona Muska trenutno je na drugom mjestu iza BYD-a, autokompanije sa sjedištem u Kini iza koje stoji Berkshire Hathaway Warrena Buffetta, koji je u prvih šest mjeseci 2022. godine prodao više električnih automobila od Tesle.

BYD je zabilježio skok prodaje od 315 posto u odnosu na prošlu godinum s prodanih 640.000 električnih vozila, dok je Tesla isporučila njih 564.000.

Tvrtka sa sjedištem u Kini spremna je ove godine prodati 1,5 milijuna električnih vozila. Tesla za svoj pad, s druge strane, krivi tekuće probleme u opskrbnom lancu i poremećaje prodaje u Kini nakon što je njihovo poslovanje bilo pogođeno blokadama zbog koronavirusa i ograničenjima putovanja, piše Nikkei Asia.

Teslini automobili Novo istraživanje tvrdi da do 2025. godine slijedi drastičan preokret na tronu proizvođača električnih vozila

Tesline dionice pale su u utorak ujutro više od tri posto, što je posljedica pada isporuka vozila u odnosu na prvo tromjesečje po prvi put u dvije posljednje godine. CNBC News javlja da bi dionice Tesle mogle pasti više od 40 posto zbog njihovih slabijih isporuka.

Uz probleme s opskrbnim lancem, Tesla se također bori s povećanjem proizvodnje u svoje dvije nove gigatvornice u Austinu (Teksas) i Njemačkoj. Musk, međutim, priznaje probleme i nazvao je nove tvornice 'gigantskim spalionicama novca'.

Bez obzira na to, Tesline isporuke bile su 27 posto veće nego godinu prije, a razlozi za pad mogli bi biti privremeni.

Ipak, to je otvorilo prozor mogućnosti za BYD, koji je samo prošlog mjeseca prodao 134.036 električnih vozila, što je povećanje od 162,7 posto na godišnjoj razini.

Teslina Gigafactory u Berlinu Tesline nove tvornice gube milijarde dolara

Tesla je, pak, u prvoj polovici godine isporučila gotovo 565.000 električnih vozila. U drugom tromjesečju Tesla je isporučila 254.695 električnih vozila, što je pad od 18 posto u usporedbi s isporukama u prvom tromjesečju od 310.048.

Ali lipanj je bio mjesec s najvećom proizvodnjom vozila u Teslinoj povijesti, tvrde u Tesli. Tesla možda nije najveći proizvođač električnih vozila na svijetu, ali njegova vozila Model Y i Model 3 proglašena su "automobilima koji se najviše proizvode u Americi" u anketi Cars.com u lipnju. Anketu je proveo Cars.com-ov godišnji American Made Index, koji je kompaktnom SUV-u Tesla Model Y dodijelio mjesto broj jedan u američkoj proizvodnji, dok je kompaktna limuzina Model 3 bila na drugom mjestu.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju